De Turkse sportpresentatrice Sinem Ökten was verbaasd dat haar visumaanvraag voor het Europese Schengengebied twee keer werd afgewezen.

“Ik heb eerst een aanvraag ingediend bij Duitsland en daarna bij Frankrijk. Beide wezen mijn aanvraag af,” zei ze.

“Ik ben talloze keren naar het buitenland gereisd om wedstrijden te volgen en te filmen en mensen te interviewen, misschien wel 50-60 keer. Dit is de eerste keer dat ik dit probleem heb,” zegt Ökten, een presentatrice.

Turken die een visum aanvragen voor de 26 Schengenlanden worden steeds vaker afgewezen, zo blijkt uit gegevens, en reizen worden geannuleerd.

Ankara zei deze week dat het een doelbewuste poging was om president Recep Tayyip Erdoğan in een lastig parket te brengen met het oog op de verkiezingen van volgend jaar, een beschuldiging die de Europese Unie ontkent.

De visumkosten, die zo’n 100 euro bedragen, of een derde van het minimumloon van Turkije, worden niet terugbetaald, of een visum nu wordt afgegeven of niet.

“Over het algemeen zijn de afwijzingspercentages voor Schengenvisumaanvragen wereldwijd gestegen … maar in vergelijking met andere landen zoals Rusland, is de stijging van het afwijzingspercentage in Turkije veel groter en consistenter,” zei Shkurta Januzi, hoofdredacteur van SchengenVisaInfo.com.

Ökten zei dat de Duitse ambassade geen reden gaf voor de afwijzing van haar aanvraag.

Een document van de Franse ambassade, ingezien door Reuters, zei niet genoeg bewijs te zien dat de tv-presentatrice haar verblijf in Frankrijk kon financieren of kon terugkeren naar Turkije.

Opzettelijk

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zei dat hij dacht dat de lange verwerkingstijden en de toename van het aantal afwijzingen opzettelijk waren, en voegde eraan toe dat hij de kwestie ter sprake bracht tijdens ontmoetingen met zijn ambtgenoten.

“Als de situatie daarna niet verbetert, zullen we tegenmaatregelen nemen.”

Geannuleerde reizen

Tweeëntwintig van de 26 leden van het Schengengebied zijn EU-staten. Turkije en het Schengengebied onderhouden goede handelsbetrekkingen en hebben al tientallen jaren te maken met migratie, maar de betrekkingen zijn gespannen over kwesties als het EU-beleid inzake vluchtelingen uit Syrië.

Vóór de pandemie van het coronavirus ontvingen de Schengenlanden jaarlijks meer dan 900 000 visumaanvragen uit Turkije, maar dat aantal was gedaald tot ongeveer 270.000 in 2021.

Burgers uit alle Schengenlanden zijn vrijgesteld van de visumplicht bij een bezoek aan Turkije, de meeste voor maximaal 90 dagen, en sommigen kunnen binnenkomen met alleen hun identiteitskaart, aldus de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije.

Omdat steeds meer Turken geweigerd worden, hebben touroperators regelmatige reizen geannuleerd, zei Tur Andiamo-voorzitter Cem Polatoğlu.

“We hebben problemen. Onze reizen worden geannuleerd. Vroeger planden we elke week reizen naar Italië, nu moeten we ze om de veertien dagen aanbieden,” zei Polatoğlu.

In een visumaanvraagcentrum in Istanbul zei de 57-jarige Hikmet Doğan dat het gemakkelijker was om een visum te krijgen voor zijn vorige reizen om zijn zoon in Zweden te bezoeken.

Ökten, de sportpresentatrice, zei dat ze haar inspanningen om een visum te krijgen zou voortzetten.

“Het seizoen is begonnen en ik moet een aantal wedstrijden ter plaatse verslaan. Ik moet naar het buitenland kunnen reizen om mijn werk te doen … Ik zal opnieuw een aanvraag indienen en deze keer mijn kans wagen via Griekenland,” zei ze.

Bron: Sabah