Turken ondervinden vaak problemen om Oekraïne binnen te komen

Twee jaar geleden tekenden Oekraïne en Turkije een akkoord waardoor Turkse burgers geen visum meer nodig hebben om naar Oekraïne te reizen, maar ondertussen klagen Turken nog steeds dat het moeilijk is om Oekraïne binnen te geraken.

Bülent Baran is consul in de Turkse ambassade in Kiev. Hij merkte dat Turken door Oekraïense autoriteiten worden teruggestuurd, en dat anderen op Oekraïense luchthavens worden opgepakt en mishandeld.

Aan Demirören Agency vertelde Baran dinsdag dat er minder van dergelijke gevallen zijn, maar dat er vorig jaar wel werd gewerkt aan een oplossing voor de problemen van Turkse burgers. “We hebben gepraat met de Oekraïense autoriteiten. We hebben onze grieven kenbaar kunnen maken en nu zijn er minder klachten van Turkse burgers.”

Volgens Baran bezochten 287.000 Turkse burgers Oekraïne in 2018. Daarvan werden er 1.300 teruggestuurd.

“In de eerste 7 maanden van 2019 werden 1.812 burgers teruggestuurd, maar voor het hele jaar hebben we nog geen exacte cijfers. Dit toont wel aan dat de meerderheid van de Turken Oekraïne probleemloos kan binnen geraken”, aldus Baran.

Foto: een uitkijkpost met uitzicht over de rivier Dnieper in Kiev, Oekraïne.

Hij zegt dat de meeste Turken door de Oekraïners worden teruggestuurd omdat ze niet kunnen aangeven waarom ze het land bezoeken of omdat ze geen retourtickets of hotelboekingen hebben. Volgens hem is er wel een onderliggende reden, namelijk dat sommige Turken illegaal via Oekraïne naar de Europese Unie proberen te geraken.

“We krijgen klachten dat onze ambassade Turken niet helpt om Oekraïne binnen te geraken of dat ze lang moeten wachten op toestemming, maar onze ambassade heeft haar rol in deze kwesties teruggeschroefd.”

K.L.

Bron: Sabah