De leider van de Nationalistische Actiepartij (MHP) Devlet Bahçeli heeft een sterke oproep gedaan aan de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) om de doodstraf snel te herstellen, ondanks de waarschuwingen van de Europese Unie.

“Ik verklaar nogmaals mijn vastberadenheid. De MHP is in volle kracht aanwezig voor een voorstel dat zal worden voorbereid en geaccepteerd in het parlement, na discussies over de herinvoering van de doodstraf”, zei Bahçeli in een parlementaire fractievergadering. “Deze zaak moet snel gesloten worden.”

Herinvoering doodstraf

De herinvoering van de doodstraf werd herhaaldelijk op de agenda gezet voorafgaande aan het grondwettelijk referendum op 16 april, met name door president Recep Tayyip Erdoğan, die beloofde elk grondwettelijk amendement goed te keuren dat de doodstraf terug zou brengen. Erdoğan zei dat het volk deze straf van de regering eist, vooral na de couppoging van juli 2016.

Maatschappelijke vraagstuk?

“Is de doodstraf een maatschappelijke vraagstuk? Ja. Zal de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) het ondersteunen? Ja. Zal de president het goedkeuren als de wet aan hem wordt overgedragen? Dat is ook ‘ja’. Dan zouden we niet moeten wachten, er omheen draaien of te laat zijn. In plaats daarvan moeten we laten zien wat Turkije is en zal zijn, door iedereen te verklaren dat we onafhankelijk zijn”, waarna hij applaus kreeg van partijleden op de bijeenkomst.

Sinds 1984 niet uitgevoerd

De doodstraf is sinds 1984 niet meer uitgevoerd, terwijl Turkije de doodstraf in 2004 formeel heeft opgeheven als onderdeel van hervormingen om de toetreding van Turkije tot de Europese Unie te vergemakkelijken.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei in maart dat een terugkeer van de doodstraf in Turkije een streep zou zetten wat betreft het EU-lidmaatschap van het land.

Hurriyet