Turkije hoopt dat de Verenigde Staten haar koers wijzigt wat betreft de steun aan de Syrische Volksbeschermingeenheden (YPG), dat verklaarde vice-premier Nurettin Canikli en voegde daaraan toe dat Ankara niet kan accepteren dat haar NAVO-bondgenoot deze terreurgroep ondersteunt.

“We kunnen niet de aanwezigheid accepteren van terroristische organisaties die de toekomst van de Turkse staat zouden bedreigen. Wij hopen dat de Amerikaanse regering deze fout stopt en er weer van terugkeert. Een dergelijk beleid zal niet bevorderlijk zijn, je kan niet aan dezelfde kant staan als terroristische organisaties”, zei Canikli in een interview met de nieuwszender A Haber.

Toestemming voor meer wapens aan YPG

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op 9 mei toestemming gegeven om de YPG in Syrië te bewapenen, “omdat dat nodig is om een ​​duidelijke overwinning te waarborgen” in een geplande aanval om de stad Raqqa te heroveren van IS in Irak en de Levant (ISIL). Dat verklaarde het Pentagon op 9 mei, waarmee het de relaties tussen de VS en Turkije op het spel zet.

Coalitiepartner Turkije

“Gisteren heeft de president het ministerie van Defensie gemachtigd om Koerdische delen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) uit te rusten, om een ​​duidelijke overwinning te boeken tegen ISIL in Raqqa, Syrië”, dat zei de woordvoerder van het Pentagon, Dana White. Ze voegde er ook aan toe dat Washington zich zeer bewust was van de veiligheidszorgen van coalitiepartner Turkije.

Geruststellen

“We willen de mensen en de regering van Turkije geruststellen dat de VS zich ertoe inzetten om extra veiligheidsrisico’s te voorkomen en onze NAVO-bondgenoot te beschermen”, zei White.

 

Ankara beschouwt de Democratische Unie Partij (PYD) en zijn gewapende vleugel, de YPG, als terroristische groepen die geassocieerd zijn aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en heeft Washington lange tijd op het hart gedrukt om zijn alliantie met de groep te stoppen in de strijd tegen ISIL.

 

Bron: Hurriyet 10 mei 2017 (http://www.hurriyetdailynews.com/we-cannot-accept-us-to-arm-ypg-turkish-deputy-pm.aspx?pageID=238&nID=112931&NewsCatID=510)