Cengiz Koçaker

Een rechtbank in Florida heeft het hoger beroep afgewezen van de Turks-Amerikaanse gevangene, Cengiz Koçaker (57), die werd veroordeeld voor moord met voorbedachten rade op een taxichauffeur.

Hij kreeg de doodstraf en zal worden geëxecuteerd door middel van een dodelijke injectie eens het vonnis wordt goedgekeurd door de staatsgouverneur.

Florida, Verenigde Staten

De 57-jarige Amerikaanse Turk stak 16 jaar geleden een taxichauffeur neer. Hij dumpte het lichaam in de kofferbak en stak vervolgens de auto in brand. Het slachtoffer stierf door rookinhalatie. Uit autopsieverslagen bleek later dat de steekwonden ook hadden bijgedragen aan zijn dood.

Koçaker weigerde het vonnis te accepteren en beweerde dat hij werd belasterd. Een bebloed kledingstuk van hem dat werd aangetroffen in het voertuig was het meest substantiële bewijs.

In 2011 verscheen de Amerikaanse Turk in de Turkse media

23 jaar achter de tralies

Koçaker die zes keer in de gevangenis heeft gezeten voor verschillende misdaden en 23 jaar van zijn leven achter de tralies heeft doorgebracht, ging voor de tweede keer in beroep en beweerde dat hij in de gevangenis werd verkracht, aids had gekregen en geestelijk gehandicapt was.

Als gevolg van het onderzoek werd het hoger beroep van Koçaker voor een tweede keer afgewezen.

In Florida wachten momenteel 340 gevangenen in de dodencel. Sinds augustus vorig jaar werden er geen executies meer uitgevoerd vanwege de lopende debatten over de doodstraf.

Hurriyet

O.A.