De Ethiopische premier Abiy Ahmed

Ethiopië is op zoek naar Bayraktar TB2 bewapende drones van Turkse makelij voor gebruik in de regio Tigray, meldde de Guardian op donderdag.

De Ethiopische premier Abiy Ahmed ondertekende een overeenkomst voor militaire samenwerking met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens een bezoek aan Ankara in augustus.

Hoewel de details niet openbaar zijn gemaakt, wordt aangenomen dat Ethiopische ambtenaren drone-technologie hebben gevraagd als onderdeel van de deal.

Volgens The Guardian kwam het bezoek van Abiy aan Ankara twee maanden nadat het Ethiopische leger uit Mekelle, de hoofdstad van de regio Tigray, was verdreven. Een Ethiopisch tegenoffensief in oktober werd afgeslagen door Tigray troepen.

Ethiopië heeft reeds bewapende drones van China en Iran gebruikt, aldus de Guardian.

Geen van deze modellen is echter zo effectief als de door Turkije gebouwde TB2’s waar Ethiopië momenteel naar op zoek is.

TB2 drones zijn met succes ingezet bij Turkse militaire operaties in Irak, Syrië en Libië. De technologie wordt ook toegeschreven aan de winst die Azerbeidzjan vorig jaar boekte in de gevechten met Armenië over de betwiste regio Nagorno-Karabach.

De TB2’s kosten slechts 1 à 2 miljoen dollar per eenheid, ongeveer een tiende van hun Amerikaanse tegenhangers, aldus de Guardian.

Bron: theguardian.com

Noch de Turkse noch de Ethiopische regering hebben zich in het openbaar uitgelaten over de kwestie van de verkoop van drone’s, maar de strijdkrachten van Tigray beweren in de regio een fragment te hebben gevonden van een door Turkije gemaakte lasergeleide bom.

Ankara heeft de TB2 de afgelopen maanden naar een groeiend aantal landen geëxporteerd, waardoor de bezorgdheid is ontstaan dat autoritaire regimes in toenemende mate toegang krijgen tot de technologie.

“Wat we zien zijn de gevolgen van het feit dat de internationale gemeenschap de proliferatie van drones niet wil aanpakken,” vertelde Chris Cole, lid van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde NGO Drone Wars, aan de Guardian.

“Drones wakkeren conflicten in de regio aan omdat pilootloze munitie de drempel voor oorlog verlaagt,” voegde hij eraan toe.

Bron: Guardian