Turkije heeft een onderzoek ingesteld naar Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk wegens belediging van de Turkse vlag en Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het land, in zijn meest recente boek Veba Geceleri (Nachten van de Pest).

Hoewel Pamuk eerder had gezegd dat hij de roman schreef met groot respect en bewondering voor “libertaire en heroïsche” leiders, diende advocaat Tarcan Ülük uit de Egeïsche provincie Izmir een klacht in bij de hoofdofficier van justitie van Izmir op grond van het feit dat de romanschrijver Atatürk beledigde.

In zijn klacht beweerde Ülük ook dat Pamuk in zijn roman het publiek aanzette tot haat en vijandschap, meldde het Turkse regeringsgezinde dagblad Sabah op 8 november.

De advocaat voegde een interview toe dat de schrijver gaf aan een Zwitsers dagblad op het moment dat hij de Nobelprijs ontving om zijn punt verder te bewijzen, aldus Sabah.

De hoofdofficier van justitie van İzmir startte daarop een onderzoek, maar stuurde de zaak door naar de hoofdofficier van justitie van Istanbul omdat de uitgever van de roman in die stad is gevestigd.

Pamuk werd opgeroepen om te getuigen in Istanbul, waar hij alle beschuldigingen ontkende.

“Ik heb niets geschreven dat Atatürk zou impliceren. Ik aanvaard de beschuldigingen niet”, zei hij tegen de openbare aanklager.

De Nobelprijswinnaar werd eerder al vervolgd op dezelfde beschuldigingen, maar het openbaar ministerie besloot toen tot niet-vervolging omdat er geen sprake was van een directe belediging van Atatürk.

Bron: Hürriyet