Turkse rechtbank beschouwt Erdoğan 'een jood' noemen als belediging, beboet gebruiker sociale media

Een Turkse rechtbank heeft president Erdoğan “een jood” genoemd als belediging en een boete opgelegd aan een gebruiker van sociale media.

“Tayyip is een jood die zich als moslim vermomt”, zei de man op sociale media, wat de rechtbank ertoe aanzette hem een boete van 7.000 lira (620 euro) op te leggen.

Een Turkse rechtbank in de noordwestelijke provincie Bursa heeft een man een boete van 7.000 Turkse lire opgelegd nadat hij president Recep Tayyip Erdoğan op sociale media “een jood” had genoemd, meldde de Turkse dienst van Deutsche Welle op 5 november.

“Tayyip is een Jood die zich als moslim vermomt”, schreef Yüksel Üstün in 2020 op Facebook, waarop de advocaat van Erdoğan een klacht indiende omdat hij de president “vernederd” zou hebben.

Volgens Erdoğans advocaat Hüseyin Aydan heeft Üstün “beledigende opmerkingen gemaakt over de eer, de waardigheid en de reputatie van de president”.

De laatste hoorzitting van de zaak werd gehouden op 4 november, waar Üstün’s advocaat Baran Güneş zijn cliënt verdedigde door te zeggen dat Joden “eerbare burgers van dit land” zijn.

“Iemand een jood of een zigeuner noemen is geen misdaad”, zei Güneş tegen de rechtbank en vroeg om vrijspraak van Üstün.

De rechtbank veroordeelde Üstün echter tot 10 maanden en 20 dagen gevangenisstraf, alvorens het om te zetten in een administratieve boete ter waarde van 7.000 lira.

Duizenden mensen zijn sinds 2014 berecht voor het “beledigen” van Erdoğan. Onlangs nog stond een 96-jarige vrouw terecht op grond van de genoemde beschuldiging.

Bron: Turkse media