De Verenigde Arabische Emiraten zullen 10 miljoen dollar ter beschikking stellen van Turkije om het te helpen bij de wederopbouw van de gebieden die getroffen zijn door de overstromingen en de bosbranden.

De VAE willen broederlijke en bevriende landen de helpende hand reiken en betuigden hun solidariteit met het Turkse volk in deze uitzonderlijke tijden, zo meldde het persagentschap van de Emiraten woensdag.

In de zomer werd Turkije getroffen door overstromingen en bosbranden die de zuidelijke kustlijn en delen van de noordelijke Zwarte-Zeeregio teisterden. De rampen hebben aan meer dan 100 mensen het leven gekost.

De toezegging van hulp volgde op richtlijnen van sjeik Mohamed bin Zayed, de kroonprins van Abu Dhabi, aldus het persbureau.

Turkije en de VAE proberen hun bilaterale banden te herstellen, die zijn versleten door de steun van Turkije aan de Moslimbroederschap, de regionale rivaal van de VAE, Qatar en meningsverschillen over het beleid ten aanzien van Libië en de veiligheid in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Twee weken geleden reisde een Turkse handelsdelegatie naar de Emiraten om te werken aan manieren om de samenwerking op te voeren.

“Deze stap weerspiegelt de voortdurende inspanningen van de VAE om de slachtoffers van natuurrampen bij te staan”, aldus de VAE.

Na de milieurampen die Turkije’s onvoorbereidheid op de klimaatverandering blootlegden, ratificeerde het Turkse parlement begin oktober de Overeenkomst van Parijs, het juridisch bindende internationale verdrag inzake klimaatverandering. Turkije was het laatste lid van de G20 dat de overeenkomst van 2015 wettelijk goedkeurde.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft zijn goedkeuringscijfers bij het Turkse publiek zien dalen door de manier waarop zijn regering de bosbranden en overstromingen van augustus heeft aangepakt.

Bron: Turkse media