Een regerende AKP-burgemeester heeft een pseudo-rechtbank opgericht met opinieleiders en een echtpaar gevraagd het district te verlaten wegens een uitgelekte privé-video van hen, meldde de online nieuwsdienst Artı Gerçek.

Burgemeester Mustafa Lafcı vertelde het echtpaar dat de leden van de zogenaamde “rechtbank” de video “immoreel” vonden en dat het niet “paste bij de waarden van het district”.

Een burgemeester van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft geëist dat een echtpaar de stad verlaat nadat een privévideo van hen was uitgelekt naar de sociale media, meldde de online nieuwsdienst Artı Gerçek op 7 november.

Mustafa Lafcı, de burgemeester van het Eldivan-district van de Centraal-Anatolische provincie Çankırı, heeft het besluit aan het koppel overgebracht in zijn kantoor in het gemeentegebouw.

Naast de burgemeester was een groep “opinieleiders” en “handelaars” die een zogenaamde “rechtbank” vormden om beslissingen over ethische zaken voor burgers te nemen. De beslissingen van de zogenaamde “rechtbank” hebben geen wettelijke basis.

“De gezamenlijke mening van de meeste van onze opinieleiders in het district is dat deze actie, of zij nu met opzet is gedaan of niet, niet past bij de waarden van ons district. Wij zijn van mening dat het niet langer gepast is dat u hier woont, dat u hier verblijft. En wat iedereen hierover wil, is dat u Eldivan zo snel mogelijk verlaat voor andere plaatsen,” zei Lafcı tegen de burger die bekend staat onder de initialen A.A.

De burger zei dat hij vorige week bezoek had gekregen van burgemeester Lafcı’s vader Hasan Lafcı en buurthoofd, die hem vertelden dat de video in kwestie ook door de pseudo-rechtbank was gezien.

“De vader van de burgemeester Hasan Lafcı en het buurthoofd kwamen naar mijn winkel. Ik wilde niet naar [het kantoor van de burgemeester] gaan. Maar ze zeiden me: ‘Als je niet komt, zullen ze je lynchen voor het gemeentegebouw,'” zei de burger.

Hij zei dat hij een klacht wilde indienen tegen burgemeester Lafcı, samen met anderen, voor het lastigvallen van hem en zijn familie, maar hij was bang.

Hij zei dat hij bedreigingen ontving, werd gechanteerd en van sommige inwoners te horen kreeg dat hij de stad moest verlaten.

“Mijn vrouw kan niet naar haar werk vanwege wat we meemaken. Mijn 24-jarige dochter kan ook niet naar haar werk gaan. Ze hebben ook geruchten over mijn dochter verzonnen. Mijn 17-jarige zoon verblijft bij de sociale dienst. Hij wil niet naar ons toe komen,” zei hij.

A.A. zei verder dat zijn werkplek was gesloten na het incident. “Ze hebben de ramen volledig afgedekt, zodat de binnenkant niet te zien is. Ze hebben ook een bordje ‘gesloten’ op de deur gehangen. Toen ik mijn apparatuur ging halen, zag ik dat het slot was veranderd”, zei hij.

Intussen heeft burgemeester Lafcı in een verklaring bevestigd dat hij de familie in kwestie had gevraagd de stad te verlaten. Hij zei dat de beslissingen van de opinieleiders “net zo belangrijk zijn als die van de burgemeesters”.

“In deze [beslissing], is er ook hen. Er is niet zoiets als een ‘rechtbank’.

De vraag komt van de handelaars en het buurthoofd. Ik heb een deel van de video in kwestie bekeken en ik werd er misselijk van. Hoe kunnen we onze kinderen naar zo’n mannenwinkel sturen?”, aldus de burgemeester.

Bron: Turkse media