Turkije heeft in Parijs een gedenkwaardig gelijkspel behaald tegen Frankrijk (14/10/19)

Aan het lange wachten komt straks een einde. Italië en Turkije geven om 21u00 in Rome – met lange vertraging – de aftrap van het EK voetbal 2020.

Een openingsduel dat niet te missen is.

Filip Joos (een Vlaams sportverslaggever), vanavond commentator bij de wedstrijd, geeft jullie 5 redenen.

1) Indrukwekkend Turkije met oude spits en verloren gelopen supertalent

“Ik herinner me dat ik eens toevallig op Turkije-Frankrijk botste tijdens het zappen. Het was onwaarschijnlijk: de Turken speelden de wereldkampioen van het kastje naar de muur in de kwalificatiecampagne.”

“Die 2-0 overwinning van Turkije bezorgde de Fransen hun eerste nederlaag sinds de triomf op het WK. Decompressie, dachten velen. Maar enkele maanden later werd het ook 1-1 in Parijs…”

“Turkije is sterk, allerminst een kneusje op dit EK. Iedereen herontdekte dit seizoen Burak Yılmaz op zijn 35e. Hij maakte Rijsel kampioen met zijn goals en scoorde een hattrick tegen Nederland. Straf. Zeker omdat iedereen altijd dacht dat het een Hakan Sükür-verhaal zou worden. Top in Turkije, maar niks over de grens.”

“En dan is er nog Cengiz Ünder. Eén van de grootste verloren gelopen talenten in het voetbal. Hij was één van de vele troonopvolgers van Arjen Robben.”

“Als je hem zag debuteren, zou je er geld op verwed hebben dat hij het ook zou worden. En toch liep het om de één of andere reden mis. Te veel “la dolce vita”, klonk het in Italië. Maar ook bij Leicester slaagde hij dit seizoen niet.”

2) Italië met patronen van een clubelftal

“Dit Italië kan niet onderschat worden. Het is de nationale ploeg die het meest als een clubelftal speelt, met patronen die erin geslepen zijn.”

“Conte slaagde daar op het vorige EK ook al in. Dan volgde Gian Piero Ventura, die het WK van 2018 miste met Italië. Nu zal de ploeg revanche willen nemen voor die schande. Er lopen nog jongens bij die de cruciale verloren kwalificatiematch tegen Zweden meemaakten. Zij zullen straks nog steeds met die match in het achterhoofd zitten.”

De Turkse spits van Lille, Burak Yilmaz, viert een doelpunt tegen Nice in het Stade Pierre-Mauroy, Lille, Frankrijk, 1 mei 2021.

3) Ode aan de kleintjes

“Deze match is ook een ode aan de kleine Italiaanse clubs. Je kan niet naar het openingsduel kijken zonder respect te voelen voor bijvoorbeeld Sassuolo.

Zij zijn hofleverancier met 5 spelers: Domenico Berardi, Giacomo Raspadori en Manuel Locatelli bij Italië, Kaan Ayhan en Mert Müldür bij Turkije.”

4) Een openingsmatch met vlees aan én een ceremonie met iconen

“Dit is geen openingsmatch zoals 3 jaar geleden tussen Rusland en Saudi-Arabië. Dit is een wedstrijd waar vlees aan hangt, met twee uitstekende ploegen.”

“Bij openingswedstrijden denken wij allemaal terug aan België-Argentinië in 1982, toen de Duivels wonnen na een goal van Erwin Vandenbergh. Maar toen was het nog anders.”

5) Voetbalfeest na jaar geduld

“Tot slot: we hebben een jaar op deze openingsmatch moeten wachten. (lacht) Het is bizar dat ik straks moet zeggen “Welkom bij EURO 2020″. Of dit EK symbool staat voor feest van de vrijheid?”

Bron: Nederlandse media