Het podium is klaar voor de #EURO2020 opener vanavond tussen #ITA en #TUR

De Turken hebben honger. Na hun afwezigheid op vier opeenvolgende WK’s en uitschakeling in de groepsfase van het EK 2016, snakt het land naar de successen van in de jaren 2000.

Turkije heeft de jongste selectie op dit EK: 25 jaar gemiddeld en slechts twee spelers zijn ouder dan 27.

Sterspeler Burak Yilmaz (35) maakte Lille dit jaar kampioen en is een van de slechts drie spelers die er in 2016 ook al bij waren.

De nieuwe generatie geeft de Turkse burger hoop en staat klaar om zich aan Europa te tonen. Welke nieuwkomers kunnen van Turkije een outsider op het Europees kampioenschap maken?

Uğurcan Çakir (25)

Op de doelman van Trabzonspor kan je bouwen: Uğurcan Çakir is de laatste twee jaar de nummer één bij zijn club en slikte afgelopen seizoen slechts 36 doelpunten in 38 wedstrijden.Als kind weigerde hij in doel te staan, tot een jeugdcoach zijn vader overtuigde van Uğurcan Çakir’s twee grote kwaliteiten: “Jouw zoon heeft gigantische handen en een katachtige sprong.”

Çakir is nog maar 25, dan heb je als doelman nog veel potentieel. Hij verzamelde nog maar zeven caps voor de Turkse nationale ploeg, maar dankzij zijn sterke prestaties van afgelopen seizoen is hij voor dit EK de onbetwiste titularis.

Meerdere Europese topclubs, waaronder Liverpool, houden zijn prestaties al een tijdje nauwlettend in het oog.

Çakir zou niet de eerste relatief onbekende doelman zijn die na zijn eerste groot toernooi een toptransfer versiert.

Çağlar Söyüncü

Op papier de meest waardevolle van alle Turken: Leicester-verdediger Çağlar Söyüncü zou minstens 45 miljoen euro moeten kosten.

In 2018 verruilde hij het Duitse SC Freiburg voor Leicester City en zijn avontuur in de Premier League werd een succes. De voorbije twee jaar groeide hij er uit tot een van de sterkhouders en vorige maand pakte hij met de FA Cup zijn eerste prijs.

In de jeugd speelde Söyüncü nog als spits en zijn grote idool is niemand minder dan Manchester United-icoon Wayne Rooney. De verdedigingsleider van de Turken is een boom van een kerel, kweekte op jonge leeftijd karakter in het Turkse amateurvoetbal en probeert naar eigen zeggen zoveel mogelijk naar de voetballende oplossing te zoeken.

“Soms heb je geen andere optie meer en moet je gewoon eens wegdraaien zoals Johan Cruijff.”

Yusuf Yazici

De man met de paardenstaart kende net als Burak Yilmaz een uitstekend seizoen bij Lille. De aanvallende middenvelder, die ook als schaduwspits uit de voeten kan, had met zeven goals en vier assists een redelijk aandeel in de eerste landstitel in tien jaar van de Noord-Fransen.

Zijn statistieken hadden nóg beter gekund, maar door de weelde voorin bij Lille met talenten als Jonathan David, Jonathan Ikoné en Timothy Weah was de Turk niet altijd basisspeler.

Bij de Turkse nationale ploeg verzamelde hij op 24-jarige leeftijd al 31 caps. Daarin kwam Yazici nog maar een keer tot scoren en gaf hij zeven assists.

Yazici is geboren en getogen in Trabzon waar hij zijn volledige jeugd doorbracht en in de vakanties hielp op de boerderij van zijn grootouders.

De harde werker stroomde in 2016 door vanuit de jeugdopleiding van Trabzonspor naar het eerste elftal.

Bron: Nederlandse media