Foto: CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu

De zin “128 miljard dollar” werd de derde meest gezochte zin op Google in Turkije.

De zin werd ook de meest gezochte zin in provincies die door de AKP werden gewonnen in de laatste verkiezingen, zo bleek uit Google-gegevens.

De uitdrukking “128 miljard dollar” werd de derde meest gezochte uitdrukking, zo bleek uit gegevens van Google.

De voorlichtingscampagne van de CHP over de ontbrekende 128 miljard dollar is al weken aan de gang sinds voormalig minister van Financiën Berat Albayrak in november 2020 aftrad.

De enige verklaring die de regering gaf over de ontbrekende 128 miljard dollar was van president Recep Tayyip Erdoğan op 24 februari, toen hij zei dat het enorme bedrag werd gebruikt om de impact van de COVID-19 pandemie op de wisselkoersen van de Turkse lira te compenseren.

“In onze strijd met financiële valstrikken hebben we iedereen tegengehouden die economische onrust wilde creëren onder het mom van de pandemie, door alle instrumenten te gebruiken die ons ter beschikking stonden. Dat is waar het geld waar [CHP-leider Kemal] Kılıçdaroğlu steeds naar vraagt, naartoe is gegaan,” had de president op 24 februari gezegd.

De uitdrukking “128 miljard dollar” in het Turks werd de meest gezochte uitdrukking in AKP-stemmende provincies zoals Rize, Düzce, Kocaeli, Isparta en Samsun, volgens Google-gegevens.

Spandoeken met tekst

De belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), beschuldigde de regering ervan de reserves van de Centrale Bank te hebben opgemaakt en hing spandoeken met de tekst “Waar is 128 miljard dollar?” op aan haar gebouwen in het hele land.

De politie heeft eergisteren op bevel van de openbare aanklagers de spandoeken verwijderd, waarbij kranen werden gebruikt om sommige van de spandoeken neer te halen.

Eerder had de politie dezelfde spandoeken van de CHP in de provincies Bursa en Kırşehir verwijderd en een onderzoek ingesteld tegen partijfunctionarissen wegens “belediging van de president”.

CHP vice-voorzitter Muharrem Erkek hield gisteren een persconferentie over de kwestie en zei: “Beantwoord de vraag op de spandoeken in plaats van ze te verwijderen. De natie wacht op een antwoord van u.”

Sinds eergisteren heeft de politie de spandoeken in 40 provincies verwijderd, merkte hij op.

Oppositiepartijen en economen hebben de regering bekritiseerd wegens haar onsuccesvolle poging om te voorkomen dat de de Amerikaanse dollar zou stijgen tegenover de Lira, tijdens de termijn van Berat Albayrak als minister van Financiën.

De slogan “Waar is 128 miljard dollar?”, waarmee de hoeveelheid geld wordt aangeduid die naar schatting werd verkocht, is een slogan van de oppositie geworden.

Albayrak, de schoonzoon van president Recep Tayyip Erdoğan, trad in november af als minister van Financiën.

Tijdens zijn ambtstermijn hield de regering de rentetarieven laag als onderdeel van Erdoğans beleid dat hogere rentetarieven een hogere inflatie veroorzaken, wat resulteerde in een hogere koers van de Amerikaanse dollar.

Bron: Turkse media