De presidentiële woordvoerder İbrahim Kalın heeft bekendgemaakt dat de berichten over het sluiten van een deal tussen het Syrische regime en de People’s Protection Units (YPG) propaganda zijn.

“Het is duidelijk dat de berichten over het sluiten van een overeenkomst tussen het regime en PYD / YPG als doel het verspreiden van propaganda hebben. Dit betekent echter niet dat er geen vuile en geheime onderhandelingen zijn geweest. ‘Operatie Olijftak’ zal vastberaden verdergaan en haar doel bereiken, ongeacht wat ze doen,” zei Kalın in een tweet via zijn officiële Twitter-account.

Op 19 februari meldde het door de staat gecontroleerde Syrische Arabische Persagentschap (SANA) dat pro-regime “Popular Forces” zich in Afrin, in het noordwesten van Syrië, zouden vestigen, waar een Turkse militaire operatie aan de gang is om YPG-militanten te verdrijven.

Olijftak

De YPG zou gesprekken hebben gevoerd met het Syrische regime nadat meer dan 70 verschillende strategische gebieden waren ingenomen dankzij de Turkse operatie Olijftak.

Ondertussen hebben de Syrische regeringstroepen de regio Afrin nog niet betreden en het was onduidelijk of ze dat wel zouden doen, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, op 20 februari.

Mevlüt Çavuşoğlu maakte deze opmerking in een interview met omroep Kanal 24. De Syrische staatsmedia zeiden dat pro-regeringstroepen Afrin “binnen enkele uren” zouden binnengaan, maar tegen zonsondergang waren er geen tekenen van beweging daar.

Turkije lanceerde “Operatie Olijftak” op 20 januari om YPG-terroristen van Afrin te ontruimen.

Onrealistisch

De Turkse vice-premier en woordvoerder van de regering, Bekir Bozdağ, heeft op 19 februari de rapporten van SANA ‘onrealistisch’ genoemd, eraan toevoegend dat ambtenaren niet konden bevestigen dat troepen van het regime Afrin zouden binnendringen.

“Hoewel het officiële Syrische persbureau SANA heeft gemeld dat sommige troepen, die aan het Syrische regime zijn gekoppeld, Afrin zouden binnentreden, is dit nieuws niet bevestigd door de officiële autoriteiten. Het is onrealistisch en niet gerelateerd aan feiten,” vertelde Bozdağ aan verslaggevers na de kabinetsvergadering in de hoofdstad Ankara.