Zestig herenhuizen, waaronder dertig historische gebouwen gesitueerd langs de zeestraat Bosporus in Istanbul staan te koop. De prijzen schommelen tussen de 3,8 en 80,7 miljoen euro.

In totaal zijn er zeshonderd luxueuze herenhuizen gelegen langs beide waterkanten van de zeestraat Bosporus. Daarvan zijn er 366 geklasseerd als historische gebouwen.

Naast de zestig herenhuizen staan er ook nog eens veertig luxueuze flats te koop met een prijskaartje van tussen de 1,4 en 10,2 miljoen euro.

De interesse naar de luxueuze huizen en flats langs de Bosporus nam sterk toe, voornamelijk uit de hoek van Qatar, nadat de Turkse lira een nieuw dieptepunt bereikte na de koersval.

‘Er is een nieuwe wet. We kunnen de huizen niet meer verkopen in dollars of euro, alle verkoopbedragen moeten omgezet en bijgevolg betaald worden in lira’, zei Sinem Ayıkcan, een adviseur voor investeringen in vastgoed.

‘Kopers uit Turkije vragen tot 50 procent korting. Dit geldt niet enkel voor huizen, maar voor al het vastgoed gesitueerd langs de Bosporus’, zei Sinem Ayıkcan Yılmaz.

Yılmaz benadrukte dat de verkopers geen kortingen geven aan buitenlandse kopers. Volgens Yılmaz behandelen de eigenaars van het vastgoed geïnteresseerden uit Turkije anders dan geïnteresseerden uit het buitenland.

Meeste interesse

‘Arabische landen tonen de meeste interesse, Qatar in het bijzonder’, zei Yılmaz.

De Bosporus is elegant en heeft een historische waarde. De Turkse zeestraat, die de Zee van Marmara verbindt met de Zwarte Zee, is sinds lang een van de meest begeerde woongebieden.

Sommige gebouwen langs de zeestraat dateren uit de 17e eeuw. Tijdens de Ottomaanse tijd werden zulke huizen “Sahilhane” genoemd en dienden ze vaak als een buitenverblijf of een vakantiehuis voor families.

Hurriyet

M.S.