Duizenden kinderen van Turkse boeren in de zuidoostelijke provincie Sanliurfa werken op de landbouwvelden. Ze plukken daar katoen en gaan niet naar school.

Het seizoen voor de katoenplantages begon dit jaar samen met het nieuwe academiejaar. Daarom gaan ongeveer 17.000 kinderen een maand later beginnen aan hun schooljaar. Er zijn in totaal 81.576 kinderen van schoolgaande leeftijd in het district Siverek, waar de katoen wordt geplukt.

“We komen hier voor de katoenoogst die ongeveer 30 dagen zal duren. Ik heb twee kinderen die naar school gaan. Mijn vrienden zitten in dezelfde situatie. We moeten met onze kinderen komen omdat we als plukkers werken. Elk van mijn kinderen plukt ongeveer 30 tot 40 kilogram katoen per dag. Ze moeten later beginnen met school door de katoenoogst en lopen zo een achterstand op school op,” zei Ali Alparslan. Zijn familie woont in een wijk 15 kilometer van Siverek.

“We komen hier om ons brood te verdienen,” zei hij. Zeynep Alparslan, een meisje van 9, zei dat ze naar school zou gaan zodra de katoenoogst gedaan is.

Achterstand

“Ik lijd achterstand. Ik mis mijn vrienden en mijn school. Ik ben een van de beste studenten in de klas. Ik zal hard moeten werken om mijn achterstand in te halen nadat ik klaar ben met de katoenoogst,” zei Zeynep.

Ongeveer 18 miljoen kinderen en meer dan een miljoen leerkrachten gingen terug naar school in Turkije op 17 september. Het eerste semester zal eindigen op 18 januari 2019 en de vakantie zal duren tot 1 februari. Het tweede semester zal lopen van 4 februari tot 14 juni.

Afgelopen jaar waren 17,9 miljoen studenten ingeschreven in Turkse scholen en het aantal leerkrachten bedroeg iets meer dan een miljoen, een stijging tegenover de 989,231 leerkrachten van het jaar daarvoor.

Hurriyet

T.A.