De Turkse stadions zijn klaar en in orde voor de beslissing van het voetbalorgaan UEFA, dat zal bepalen welk land zal optreden als gastheer voor het Europees kampioenschap voetbal mannen 2024 (Euro 2024).

De uitvoerende commissie van de UEFA zal donderdag hun beslissing publiek maken. Het gaat tussen Turkije en Duitsland. Volgens het evaluatie rapport van de UEFA voldoen alle Turkse stadions aan de vereisten in verband met het totaal aantal zitplaatsen. Bovendien bevinden alle zitplaatsen zich onder de daken van de stadions.

Volgens een voorlopige planning van de wedstrijden schat men dat in totaal voor 51 wedstrijden ongeveer 2.490.000 zitplaatsen voorzien moeten worden.

Gratis publiek vervoer

De Turkse voetbalbond (TFF) bevestigt dat wie een ticket koopt voor een bepaalde match, met dat ticket ook gratis gebruik kan maken van het publiek vervoer in alle steden waar een voetbalmatch zal plaatsnemen. Ook belooft de TFF dat alle Turkse stadions een rookvrije zone zullen zijn tijdens Euro 2024.

‘De stadions zijn gemiddeld drie jaar oud. Ze zijn dus nieuwer dan die van Duitsland’, zei Servet Yardimci, een lid van de uitvoerende commissie van de UEFA. ‘De Turkse regering heeft de UEFA financiële en juridische zekerheden beloofd. De UEFA zal geen vervoerkosten aanrekenen voor fans die het land doorkruisen om het Europees kampioenschap te volgen’, zei Yardimci.

Yardimci voegde eraan toe dat de Turkse financiële voordelen voor de UEFA die van Duitsland zullen overtreffen.

Turkije stelt voor het Europees kampioenschap 2024 tien stadions beschikbaar in negen steden. Twee stadions in Istanbul en telkens een in Bursa, Antalya, Eskişehir, Gaziantep, Konya, Trabzon, İzmit, en Ankara.

Hurriyet

M.S.