Het voorgestelde kanaal van Istanboel zou schepen in staat stellen tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee te varen zonder door een deel van de zeestraten te varen die onder het verdrag vallen

In Turkije zijn vandaag tien gepensioneerde admiraals opgepakt, daags na de publicatie van een open brief met kritiek op de plannen van de Turkse president om een kanaal te graven in Istanboel.

De open brief werd ondertekend door 104 oud-marineofficieren. Zij zeggen dat het kanaal de vrije doorgang van civiele schepen in de Bosporus, de zeestraat tussen de Zee van Marmara en de Zwarte Zee, bedreigt.

Ze vrezen dat het land zich wil terugtrekken uit het verdrag van Montreux, dat sinds 1936 die vrije doorgang regelt in de Bosporus en de Dardanellen.

Het nieuwe kanaal zou immers als een alternatieve Bosporus kunnen dienen dat niet onder dat verdrag valt.

Foto: Kanaal Istanbul

Meteen na de publicatie van de open brief kwamen er woedende reacties vanuit de regering.

De admiraals worden verdacht van samenzwering tegen de staatsveiligheid en constitutionele orde.

Vier andere verdachten zijn opgeroepen om zich binnen drie dagen te melden bij de politie, melden staatspersbureau Anadolu.

“Niet alleen diegenen die de brief ondertekend hebben, maar iedereen die hen aanmoedigt, zullen zich voor de rechtbank moeten verantwoorden”, schreef de communicatiedirecteur van Erdogan, Fahrettin Altun, op Twitter.

En de procureur kondigde een onderzoek aan naar “samenzwering tegen de veiligheid van de staat en de constitutionele orde”.

Het nieuwe Istanbul-kanaal, een 45 kilometer lang kunstmatig kanaal met 10 bruggen, moet de Zwarte Zee verbinden met de Zee van Marmara en zal een capaciteit hebben van 160 schepen per dag.

Ankara kondigde januari de plannen aan om dit jaar te starten met de bouw van een kanaal van 45 kilometer tussen de Zwarte Zee en de Zee van Marmara.

De waterweg moet de Bosporus, de natuurlijke verbinding tussen beide zeeën, ontlasten.

Bron: Turkse media