Turkije zei dat het zowel landen aan de Zwarte Zee als landen buiten de Zwarte Zee heeft geïnformeerd geen oorlogsschepen door de Bosporus en Dardanellen te laten varen, overeenkomstig een verdrag dat Turkije controle geeft over de doorvaart van militaire schepen in het strategische gebied.

“We hebben alle oeverstaten en niet-oeverstaten gewaarschuwd geen oorlogsschepen door de Zwarte Zee te laten varen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu tegen verslaggevers na een kabinetsvergadering.

“We passen het Verdrag van Montreux toe,” verklaarde hij.

“Er is tot vandaag geen doorvaart of verzoek om doorvaart door de zeestraten geweest,” zei de minister, waarbij hij opmerkte dat als een oorlogsschip terugkeert naar zijn basis in de Zwarte Zee, de doorvaart niet kan worden geblokkeerd.

Turkije zal het Verdrag van Montreux in de Zwarte Zee toepassen om verdere escalatie in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te voorkomen, zei president Recep Tayyip Erdoğan op 28 februari.

“We hebben besloten gebruik te maken van de bevoegdheid die het Verdrag van Montreux aan ons land geeft om escalatie van de crisis te voorkomen”, zei hij op een persconferentie na de kabinetsvergadering.

Strijd van Oekraïne

Ankara is voorstander van het respecteren van de soevereiniteit, politieke en territoriale integriteit van Oekraïne, zei de president.

“We vinden de aanval van Rusland onaanvaardbaar en waarderen de strijd van het Oekraïense volk,” voegde hij eraan toe.

Erdoğan heeft zojuist het standpunt van Turkije als NAVO-lid verduidelijkt: “noch Rusland, noch Oekraïne in de steek laten” en “de nationale belangen van Turkije niet opgeven”.

Oekraïne had Turkije vorige week officieel gevraagd om de Straat van Dardanellen – en dus de toegang tot de Zwarte Zee – te sluiten voor Russische schepen.

Het Verdrag van Montreux van 1936 regelt het vrije verkeer van handelsschepen in vredestijd door de Bosporus en de Dardanellen.

Maar het geeft Turkije het recht om in oorlogstijd de doorvaart van oorlogsschepen door de Dardanellen en de Bosporus, die de Egeïsche, de Marmara- en de Zwarte Zee verbinden, te beperken.

Elke poging tot uitholling van Montreux, de verslechtering van de status quo is voor niemand gunstig, zei minister van Defensie Hulusi Akar.

“Zoals we tot nu toe hebben gedaan, zullen we de artikelen 19, 20 en 21 van het Verdrag van Montreux inzake de Straat van Montreux blijven toepassen,” verklaarde hij.

Bron: Hürriyet