Het grote landingsschip Korolev van de Russische marine vaart in de Bosporus, op weg naar de Middellandse Zee, in Istanboel, Turkije

Turkije heeft alle oeverstaten en niet-oeverstaten gewaarschuwd geen oorlogsschepen door zijn Bosporus en Dardanellen te laten varen, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu op maandag.

Çavuşoğlu’s opmerkingen kwamen nadat president Recep Tayyip Erdoğan had gezegd dat Turkije gebruik zou maken van de bevoegdheid die het Verdrag van Montreux uit 1936 geeft om escalatie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te voorkomen.

Krachtens het Verdrag van Montreux van 1936 heeft NAVO-lid Turkije zeggenschap over de Bosporus en de Dardanellen, die de Middellandse Zee met de Zwarte Zee verbinden.

Het pact geeft Ankara de bevoegdheid om de doorvaart van oorlogsschepen te regelen en de zeestraten af te sluiten voor buitenlandse oorlogsschepen in oorlogstijd en wanneer het land wordt bedreigd. Het pact bevat ook een clausule die schepen vrijstelt die terugkeren naar hun geregistreerde basis.

‘Oorlog’

Turkije noemde de invasie van Rusland zondag een “oorlog”, waardoor het zich kon beroepen op artikelen van het pact die de doorvaart van sommige Russische schepen zouden kunnen beperken.

“We hebben uitgevoerd wat in Montreux is gezegd en zullen dat vanaf nu ook doen. Er is tot vandaag geen verzoek ingediend voor doorvaart door de zeestraten”, zei Çavuşoğlu tegen verslaggevers na een kabinetsvergadering in de hoofdstad Ankara.

Turkije deelt een zeegrens met Oekraïne en Rusland en heeft goede banden met beide.

Erdoğan benadrukte maandag dat hij “zeer bedroefd” was over de agressie van Moskou tegen zijn zuiderbuur, maar zei ook dat Turkije zijn banden met Oekraïne en Rusland niet kan opgeven.

Hij herhaalde dat hij de Russische invasie “onaanvaardbaar” vond en benadrukte dat hij het verzet van de Oekraïense regering en het Oekraïense volk bewonderde.

Bron: Hürriyet