Zeldzame antieke munt ter waarde van $1M in beslag genomen van smokkelaars in Turkije

Als gevolg van de operaties tegen smokkelaars van historische kunstvoorwerpen in 30 steden, waaronder Adana, hebben de autoriteiten een uiterst zeldzame munt gevonden.

Naar verluidt zijn er in de hele wereld slechts 40 van deze zeldzame munten, die elk 1 miljoen dollar (851.175 Euro) waard zijn.

De munt dateert uit de Griekse oudheid en wordt de “Athene Dekadrachm” genoemd. De munt werd teruggevonden bij een operatie in een huis in de zuidelijke provincie Hatay.

De zilveren munt werd geslagen tussen 467-465 v. Chr. en is een van de meest gezochte antieke munten door verzamelaars.

Op de ene zijde staat de beeltenis van de Griekse godin Athena en op de andere zijde een uil.

Met een gewicht van 42,5 gram en een waarde van 1 miljoen dollar, staat de munt bekend als “Athens Dekadrachm.”

De munt staat ook op de “Top 100 ancient coins list” van Harlan Berk.

Na de demonstratie van de munten op het hoofdbureau van politie, overhandigden de agenten de munten aan het museum. Zesendertig van de 78 verdachten werden na verhoor vrijgelaten, terwijl de anderen nog worden verhoord. Als onderdeel van de dinsdag uitgevoerde operatie hebben veiligheidstroepen, bijgestaan door geschiedenisdeskundigen, catalogi van veilinghuizen over de hele wereld doorgenomen om de gestolen en gesmokkelde kunstvoorwerpen op te sporen.

Bij vier verschillende operaties tegen de internationale smokkelorganisatie zijn ongeveer 4.122 historische kunstvoorwerpen teruggevonden in Kroatië, Servië, Bulgarije en Turkije.

De organisatie vervoerde de artefacten via koeriers naar de VS en Europa en de artefacten werden daar op veilingen verkocht, aldus de rechercheurs.

Het ministerie van Cultuur en Toerisme heeft 52 op veilingen verkochte artefacten geïdentificeerd die van Anatolische oorsprong waren en aan Turkije toebehoorden.

Volgens de autoriteiten waren sommige kunstvoorwerpen die in veilinghuizen werden verkocht, voorzien van “valse eigendomsdocumenten” en maakten de managers van dergelijke veilinghuizen TL 26 miljoen ($ 3 miljoen) in buitenlandse valuta over aan de smokkelaars.

Bron: Sabah