Armeense vliegtuigen nog steeds geweerd uit Turks luchtruim

Bijna een jaar nadat Turkije Armeense commerciële vliegtuigen uit zijn luchtruim heeft geweerd, mogen Turkse passagiersvliegtuigen nog steeds over Armenië vliegen.

Het Armeense burgerluchtvaartcomité bevestigde woensdag berichten dat het verbod werd ingesteld op 9 september 2020, minder dan drie weken voor het uitbreken van de oorlog in Nagorno-Karabach tijdens welke Turkije beslissende militaire steun heeft verleend aan Azerbeidzjan.

Het regeringsagentschap zei dat de Turkse luchtvaartautoriteiten sindsdien herhaaldelijk hebben geweigerd Armeense luchtvaartmaatschappijen toe te staan het Turkse luchtruim te gebruiken voor vluchten naar derde landen.

“Volgens informatie ontvangen van Armeense vliegtuigexploitanten, werden alle weigeringen zonder enige uitleg gegeven,” zei het in een verklaring aan RFE/RL’s Armeense Dienst.

Tot september 2020

Al bijna 30 jaar weigert Turkije diplomatieke betrekkingen aan te knopen met Armenië en de landgrens tussen de twee staten te openen uit solidariteit met Azerbeidzjan. Maar het stond over het algemeen tot september 2020 het overvliegen van zijn grondgebied door Armeense vliegtuigen toe.

De verklaring van de burgerluchtvaartcommissie bevestigde dat Jerevan geen vergeldingsmaatregelen heeft genomen door een soortgelijk verbod op te leggen aan Turkse luchtvaartmaatschappijen.

De commissie voerde aan dat het Verdrag van Chicago inzake de internationale burgerluchtvaart van 1944 landen verbiedt discriminerende maatregelen tegen buitenlandse luchtvaartmaatschappijen te nemen.

Volgens de verklaring is de commissie niet in staat het Turkse verbod aan te vechten in internationale luchtvaartorganen. Het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet verduidelijkt of het de zaak in behandeling heeft genomen.

Armeense luchtvaartmaatschappijen gebruikten hoofdzakelijk het luchtruim van Turkije voor hun vluchten van en naar Europa.

De Europese Unie verbood hen in juni 2020 om naar haar lidstaten te vliegen, omdat ze niet aan de internationale veiligheidsnormen zouden voldoen.

De Armeense regering heeft toegezegd de bezorgdheid van de EU weg te nemen. Momenteel zijn in Armenië in totaal 19 passagiersvliegtuigen geregistreerd.

Vahe Sarukhanyan, journalist bij het onderzoeksblad Hetq.am, verwijst naar internationale vluchtgegevens en zegt dat Turkse vliegtuigen pas tijdens de zes weken durende oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan zijn gestopt met over Armenië te vliegen.

“Hoewel we tijdens de oorlog geen verbodsbepalingen hebben opgelegd, vlogen de Turken om veiligheidsredenen over Georgië,” vertelde Sarukhanyan aan RFE/RL’s Armenian Service.

“De vluchten werden niet alleen uitgevoerd door hun civiele maar ook militaire vliegtuigen.”

Bron: Twitter