Ömer Çelik, woordvoerder van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP)

Volgens Ömer Çelik, woordvoerder van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft de Turkse regering geen plannen om vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Hij reageert hiermee op de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP) die het voorstel opperde dat de regering het volk vroegtijdig zou kunnen raadplegen vanwege de economische problemen. “Er is geen sprake van vervroegde verkiezingen. De verkiezingen zijn voorbij. In Turkije is het volk de baas van de politiek. Onze burgers en onze natie zijn er klaar mee. De verkiezingen zijn voorbij”, aldus Çelik op een persconferentie na een vergadering van het centrale bestuursorgaan voor besluitvorming en leiding van de AKP (MKYK).

“Er staan geen vervroegde verkiezingen op de agenda. Als iemand het voorstel zou opwerpen als politieke uitdaging, zou [CHP-leider Kemal] Kılıçdaroğlu de laatste zijn om dat te doen. Hij zoekt geregeld toenadering omdat hij vindt dat Turkije niet efficiënt genoeg bestuurd wordt”, zegt Çelik. “De overheid kent haar eigen agenda. Turkije wordt bestuurd door de standvastige hand van onze president.”

De reactie van Çelik kwam een dag nadat CHP-voorzitter Kılıçdaroğlu beweerde dat de regering zou overgaan tot vervroegde verkiezingen vanwege de economische problemen waarmee het land te kampen heeft. “Er is een politieke macht die bepaalde kwesties niet aankan. De regerende partij heeft daarom het mandaat om vervroegde verkiezingen uit te schrijven en te zeggen ‘Ik kan het land niet langer besturen’”, liet Kılıçdaroğlu weten op een speech in de Westelijke provincie Denizli.

Çelik sloot vervroegde verkiezingen uit, maar hij zei ook dat de regering wel inspanningen heeft gedaan zoals: hervormingen op het gebied van justitie door te voeren en meer aanwezig te zijn op internationale en regionale topvergaderingen.

“Deze hervormingen tonen aan dat Turkije grote stappen aan het ondernemen is op het gebied van binnenlands en buitenlands beleid.”

Turkije zoekt naar een politieke oplossing in Syrië

De woordvoerder van de AKP liet ook weten dat Turkije een diplomatieke oplossing zoekt voor het voortdurende conflict in Syrië, zodat bedreigingen aan de Zuidoostelijke grens geëlimineerd kunnen worden. Hij verwees naar een top over Syrië eerder deze week, waar de staatshoofden van Turkije, Iran en Rusland aanwezig waren. “Voor alle drie de leiders was het extreem belangrijk om tegenwicht te bieden aan extremistische agenda’s”, aldus Çelik.

Turkije heeft vaak gezegd dat er een soort corridor van terreur is langs de Turks-Syrische grens. Daarmee verwijst het land naar de aanwezigheid van de YPG en de PYD in het gebied. Op de top tussen de drie staatshoofden werd benadrukt dat het vredesproces in Syrië moet geleid en uitgevoerd worden door de Syriërs zelf. “Turkije blijft samen werken met Rusland en met andere partijen om de situatie in de Syrische provincie Idlib onder controle te krijgen”, zegt Çelik.

Hurriyet