Turkse studenten hebben meegedaan aan ‘Vrijdag voor de toekomst’. Dat is een internationale klimaatactie, tegen het gebrek aan politieke daadkracht in de klimaatcrisis.

Vorige week hebben jonge mensen van over de hele wereld een gigantische gecoördineerde spijbelactie georganiseerd. Daarmee geven ze gehoor aan een oproep van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg.

De 16-jarige Thunberg begon in augustus 2018 met de ‘Vrijdagen voor de toekomst’. Drie weken lang ging ze elke schooldag voor het Zweedse parlement zitten.

De ‘Vrijdagen voor de toekomst’ willen noch de klimaatcrisis herdefiniëren, noch een vernieuwende oplossing aanreiken, zegt Bilge Yerli, één van de voortrekkers van de beweging in Ankara, in een interview met Anadolu Agency.

Yerli benadrukt dat de klimaatverandering in toenemende mate op iedereen effect heeft. Het doel van de acties is om oplossingen die al jaren bestaan in de praktijk te doen omzetten.

Yerli (17) benadrukt dat de beweging steun nodig heeft van alle leeftijdsgroepen en van mensen met allerlei sociaal-economische en etnische achtergronden.

“Ons doel is om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt,” zegt Yerli, die de maatschappij oproept om actie te ondernemen tegen de klimaatverandeing.

Tussen 20 en 27 september zullen zo’n 32.000 studenten uit 40 scholen van de Turkse Onderwijskoepel de acties steunen.

Jonge activisten zullen de publieke opinie proberen warm te maken om iets te doen aan de klimaatcrisis. Daarbij gebruiken ze de slogan ‘Nul koolstof of nul toekomst’.

Hürriyet

S.V.R.