Doordat de Zwarte Zee opwarmt als gevolg van de klimaatverandering komen de vissers steeds vaker met lege handen terug. Vorige maand werd echter een visverbod opgeheven. Experts waarschuwen dat het visbestand nog verder zal afnemen, tenzij de temperaturen weer gaan dalen.

De globale klimaatverandering eist haar tol, ook op de Zwarte Zee. Het visverbod op de Zwarte Zee is al meer dan een maand opgeheven, maar de vissers zijn nog steeds niet met grote vangsten teruggekeerd. Experts brengen de dalende vangsten in verband met de hogere watertemperatuur.

Foto: Ansjovis te koop op een vismarkt in de stad Çanakkale (West-Turkije).

Op de vismarkten is nog steeds een overvloed aan verschillende soorten te vinden, maar de aangevoerde hoeveelheden blijven laag. Dat jaagt de prijzen de hoogte in, tot grote bezorgdheid van zowel de vissers, de verkopers als de klanten.

De vissers zijn ontevreden over de vangst van boniet (een straalvinnige vis), waar ze normaal gezien veel inkomsten uit halen. Voor het nieuwe seizoen hebben ze hun hoop gesteld op de Europese ansjovis, een kleine vis die populair is in de Turkse keuken.

In de Zwarte Zee zitten grote scholen ansjovis, maar omdat het water nog warm is en het visseizoen al ver gevorderd, zouden de inkomsten daaruit weleens kunnen tegenvallen dit jaar.

Volgens Soner Bilen, professor aan de faculteit Visserij van de universiteit van Kastamonu, zal de visvangst in de Zwarte Zee sowieso tegenvallen dit jaar, tenzij de watertemperatuur nog daalt.

De huidige watertemperatuur schommelt tussen 19 en 21 graden Celsius, zegt Bilen in een interview met Anadolu Agency (AA). Dat is ver boven de normale waarden voor het seizoen, namelijk tussen 10 en 12 graden Celsius.

Onderzoek wijst uit dat de temperatuur over de jaren verhoogt. Normaal zou die ’s winters tot 6 graden Celsius moeten zakken, maar dit jaar is dat niet gebeurd.

“We hebben een plotse, buitengewone temperatuurstijging gezien en dat had een invloed op alle soorten. Opdat de vis goed kan groeien, zou de temperatuur moeten dalen tot 7 graden Celsius, maar dit jaar lag die het grootste deel van de tijd rond 12 graden. Onder die omstandigheden kunnen soorten als ansjovis en sardines niet goed scholen vormen en dus hadden we kleinere vangsten.”

Bilen legt uit dat de voedselpiramide in de Zwarte Zee verstoord is door de stijgende temperatuur.

“Er zit veel vis, van boniet tot ansjovis, maar ze zitten verspreid. Dus je kunt ze niet vangen met netten. Zo lang de temperatuur niet daalt, kunnen we niet veel meer verwachten van de visvangst.”

De klimaatverandering speelt ook een cruciale rol bij rampen als overstromingen en aardverschuivingen in de ruimere Zwarte-Zeeregio eerder dit jaar.

De laatste 40 jaar was de watertemperatuur in de Zwarte Zee ’s zomers gemiddeld 19 graden. Maar dit jaar is die opgelopen tot 26 graden; bijgevolg is de atmosferische balans verstoord. Er viel dit jaar overvloedig veel regen in het gebied, waardoor duizenden mensen hun huis zijn kwijtgeraakt.

Door de zware regenval is de grond verzadigd; nog meer regen zou aardverschuivingen kunnen veroorzaken. Dat zegt Abdullah Ceylan, diensthoofd Meteorologie in Trabzon, in een interview met het persagentschap Demirören.

Professor Osman Bektaş van de technische universiteit van Karadeniz is het daarmee eens. De plotse temperatuursverandering veroorzaakt zware regenval in de Zwarte-Zeeregio.

“Het wetenschappelijk onderzoek van de voorbije paar jaar toont aan dat het oostelijk deel van de Zwarte Zee warmer aan het worden is dan het westelijk deel, als gevolg van de wereldwijde klimaatverandering. Dat leidde tot meer regenval en overstromingen, met dodelijke slachtoffers en vernielde bezittingen tot gevolg,” aldus Bektaş.

Volgens Bilen is Turkije nog steeds “goed voorzien” van vis, in het bijzonder van Europese ansjovis.

“Deze soort kun je het beste vangen in Turkse wateren. In de Zwarte Zee zitten twee ansjovissoorten: de ene migreert tussen Trabzon en Georgië, de andere tussen Trabzon en Rusland en doet daarbij de kusten van Roemenië en Bulgarije aan.”

“Op het moment dat ze groot genoeg zijn om te vangen, bevinden ze zich weer in Turkse wateren. In goede omstandigheden kan je 200.000 ton ansjovis vangen. 60.000 ton daarvan wordt gebruikt om olie en bloem te maken. In zekere zin draagt dat onrechtstreeks bij tot de economie,” aldus Bilen.

Turan Akın staat aan het hoofd van een visserscoöperatieve in Evrenye, een vissersdorp in Kastamonu. Ook daar is er een tekort aan boniet en ansjovis.

“Normaal is er half augustus al boniet in overvloed, maar nu vangen we maar zelden iets, alhoewel het visverbod al meer dan een maand is opgeheven. Ansjovis is er ook minder dan normaal,” klaagt hij.

Bron: Sabah

S.V.R.