Vorige week werd een gigantische blauwe das om de bekende Galatatoren in Istanboel geslagen om aandacht te vragen voor prostaatkanker. De Middeleeuwse stenen toren van 63 meter hoog kreeg de blauwe das om tussen 20 en 22 september.

Dat is een initiatief van de Turkse stichting voor oncologie. Volgens het persbericht van de vereniging is deze campagne geïnspireerd door de “sage van Istanboel”, geschreven door Bedri Rahmi Eyüboğlu, een bekende Turkse dichter en schilder.

De eerste 300 mensen die een foto van de toren met de das op hun sociale media delen via de hashtags “takbimavikravat” (doe een blauwe das om) en “prostatkanserinedikkat” (wees op uw hoede voor prostaatkanker), krijgen zelf een blauwe das.

Dokter Özlem Er, lid van de stichting voor oncologie, neemt zelf ook deel aan activiteiten om informatie uit te wisselen over hoe de diagnose van prostaatkanker gesteld kan worden en hoe je de ziekte moet behandelen. “Prostaatkanker is de op één na vaakst voorkomende vorm van kanker bij mannen. De ziekte komt steeds vaker voor bij oudere mannen”, aldus Er.

Ze zegt ook dat mannen bij wie prostaatkanker in de familie voorkomt zich vroegtijdig moeten laten onderzoeken. “Als u weet dat het in uw familie voorgekomen is, als u ouder wordt en problemen krijgt bij het plassen, raden wij u sterk aan zich geregeld te laten onderzoeken”, zegt ze.

Sabah