Turkse burgers die een vertrekbelasting moeten betalen elke keer dat ze via Istanbul Airport naar het buitenland moeten, kunnen dat vanaf nu via betaalautomaten doen die recent op de luchthaven werden geïnstalleerd. Dankzij deze automaten, de eerste in Turkije, hoeven reizigers niet langer aan te schuiven aan het benodigde loket om hun vertrekzegel te krijgen. “Soms stonden er lange wachtrijen voor de zegels, maar nu zal alles binnen de 15 seconden geregeld kunnen zijn”, vertelde een passagier op de luchthaven.

Voor dit pilootprogramma werden tot nu toe 10 automaten geïnstalleerd. Later zal het project uitgebreid worden met 6 toestellen op Sabiha Gökçen Airport in het Aziatische deel van de stad.

Harun Gümüşdoğrayan, een van de softwareontwikkelaars die betrokken is bij het project, liet weten dat het de bedoeling is dat de automaten een tijdsbesparing voor de pendelaars gaan opleveren. “Tot nu toe heeft het project veel succes. Na het werk dat er al is ingestoken, hopen we dat er automaten in alle Turkse luchthavens komen. Je kan er met cash of met creditkaart betalen”, zei hij. Volgens hem zou een pendelaar binnen de 30 seconden zijn vertrekbelasting betaald, en zijn zegel ontvangen kunnen hebben.

Turkse burgers betalen een vertrekbelasting van 50 lira, ongeveer 8,7 dollar, als ze het land willen verlaten. Het is niet nodig om een vertrekzegel te hebben als je een buitenlandse verblijfsvergunning hebt op het moment van vertrek.

Hurriyet