Foto: een vrachtvliegtuig van de Duitse luchtmacht taxiet op de landingsbaan van de luchtmachtbasis Incirlik, Adana, 29 juli 2015.

Eerder suggereerde Amerikaans senator Ron Johnson bij de krant Washington Examiner dat er plannen waren om de luchtmachtbasis van Incirlik in Turkije op te heffen en de troepen over te plaatsen naar een Grieks eiland.

Maar op 15 september werd die aankondiging tegengesproken door het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Luitenant-kolonel Thomas Campbell, woordvoerder van het Pentagon, vertelde aan Anadolu Agency dat er geen plannen in die richting zijn, en dat Kreta geen alternatief is.

“Onze luchtmacht is al decennia actief in Incirlik, nadat de Turkse overheid ons daar uitnodigde. Onze aanwezigheid op de basis is een bewijs dat onze banden met NAVO-bondgenoot Turkije nog sterk zijn”, bleek uit een conversatie via e-mail.

Ron Johnson

Johnson is een invloedrijk republikeins senator. Hij leidt een comité voor veiligheid. Tijdens een interview had hij gezegd dat de plannen voor Incirlik ingegeven waren door toegenomen spanningen tussen Washington en Ankara over onder meer de Amerikaanse steun voor de YPG, de Turkse bestelling van Russische S-400-raketsystemen en de daaruit volgende Amerikaanse beslissing om Turkije uit te sluiten van het F-35-programma van gevechtsvliegtuigen.

“We weten nog niet wat er met Incirlik gaat gebeuren. We hopen op het beste, maar moeten rekening houden met het ergste, aldus Johnson. De senator benadrukte wel dat de VS hun aanwezigheid in, en de samenwerking met Turkije het liefst zouden behouden, maar dat ze deze beslissing wel zullen maken als het niet anders kan.

Kreta

“Griekenland zou een goed alternatief zijn, want we hebben al steeds meer troepen in de baai van Souda op Kreta.”

Op 14 september geraakte bekend dat Griekenland en de VS een militaire oefening voorbereiden in West-Thracië, waar een Turkse minderheid woont.

Luchtmachtbasis Incirlik ligt op ongeveer 110 kilometer van de Syrische grens, in de Zuidelijke provincie Adana.

Ze werd opgericht in 1954 en speelde sindsdien een belangrijke strategische rol.

Tijdens de Koude Oorlog, de Eerste Golfoorlog (1990-1991) en bij het bestrijden van IS/DAESH, was Incirlik een belangrijke Amerikaanse uitvalsbasis.

K.L.

(Bron: Sabah)