Turkije moet militaire basissen sluiten op Turks grondgebied die gebruikt worden door de VS als deze de YPG blijven ondersteunen. Dit zei Kemal Kılıçdaroğlu van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

“VS moet voldoen aan onze wensen”

“Als Amerika geen proces in gang zet dat conform is aan onze wensen en ze dus terreurorganisaties blijven steunen, kan de militaire basis Incirlik worden gesloten, samen met die van Kürecik in Malatya,” aldus Kılıçdaroğlu.

Zijn opmerkingen volgden op de uitspraken van de Amerikaanse Staatssecretaris Tillerson. Hij zei dat de Turkse Operatie Olijftak in het Syrische district Afrin de Amerikaanse coalitie dwarsboomt die Daesh op dit moment bevecht.

“De situatie in Afrin heeft onze strijd tegen ISIL in oost-Syrië gedwarsboomd,” aldus Tillerson in een persconferentie in Kuwait met de Minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Sabah al-Khalid al-Sabah. Hij zei dat een aantal YPG-troepen naar Afrin zijn getrokken om tegen de Turkse strijdkrachten te vechten. Hierbij benadrukte hij dat deze situatie het gevecht tegen ISIL bemoeilijkt en dat Washington zeker wil zijn dat Turkije zich hiervan bewust is.

“Steun VS aan YPG kan niet door de beugel”

Als antwoord schimpte het hoofd van de CHP, Kılıçdaroğlu, over de VS. Hij zei dat de Amerikaanse steun voor de Democratische Uniepartij en de YPG als onderdeel van de anti-ISIL coalitie niet door de beugel kan. Hij legt daarbij de link met de Amerikaanse visie dat de Syrische Koerdische troepen een band hebben met de terroristische PKK.

“Turkije moet hard reageren op de Amerikaanse steun voor de YPG. De PYD en YPG zijn terreurgroeperingen en je mag ze niet bewapenen. Je mag ze ook niet aan mijn grenzen inzetten. Als je dat doet dan zal Turkije alle banden doorbreken met de VS,” zei Kılıçdaroğlu, waaraan hij toevoegde dat de Afrin-operatie noodzakelijk was voor het “voortbestaan van de Turkse Staat”.

Hurriyet