Het Israëlische parlement, de Knesset, verwierp op woensdag een wet die de gebeurtenissen van 1915 in Turkije erkent als een genocide tegen de Armenen.

Yair Lapid, voorzitter van de Yesh Atid partij, en mede verantwoordelijk voor het voorstel zei, volgens de Jerusalem Post: “Er is geen enkele reden waarom de Knesset, als representatief apparaat van een natie die de Holocaust heeft ondergaan, de Armenische Genocide niet zou herkennen. Een herdenkingsdag instellen zou gepast zijn.”

Turkije ontkent alle aantijgingen betreffende een genocide maar geeft wel toe dat er aan beide zijden heel wat slachtoffers waren tijdens de WOI.

President Recep Tayyip Erdogan geeft aan dat zowel de Turken als de Armenen op dat moment een gelijklopende geschiedenis hebben, als “twee oude naties die leefden in de regio van en rond Turkije”.

Israëlisch en plaatsvervangend Minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely gaf recent aan dat Israël als natie niet van plan is officieel een kant te kiezen als het gaat om de erkenning of niet-erkenning van de Armeense genocide. De zaak omtrent de Armeense geschiedenis is complex en duidelijk politiek geladen.

Een kant kiezen zou niet alleen politieke maar ook diplomatieke repercussies kunnen hebben voor de natie. Dat is het volgens Hotovely niet waard.

Sabah