Foto: Printscreen van de Turkse tv-serie "Payitaht Abdülhamit"

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, gaf afgelopen zondag aan dat alle leden van de Ottomaanse dynastie die in het buitenland wonen het Turks staatsburgerschap zullen krijgen.

Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in Istanbul, een dag na de herdenkingen van Ottomaanse Sultan Abdülhamit II die exact 100 jaar gelden overleed.

“We willen een Turks staatsburgerschap geven aan iedereen die het niet heeft. Ik zal deze taak op mij nemen en handelen in overeenstemming met besluiten van het kabinet,” zei de minister. Çavuşoğlu en de burgemeester van Istanbul, Mevlüt Uysal, ontmoetten de leden van de Ottomaanse koninklijke familie op de herdenking van Sultan Abdülhamit II.

Minister Çavuşoğlu zei dat de herdenkingsceremonie in het Yıldız-paleis een belangrijke symbolische ceremonie was. “Het is belangrijk dat we de leden van de Ottomaanse dynastie dicht bij ons houden. Dit is ook wat onze president Recep Tayyip Erdoğan zegt,” voegde hij toe.

De Turks-Ottomaanse consensus

De belangstelling voor Sultan Abdülhamit II, die van 1876 tot 1908 regeerde, is de afgelopen jaren fel toegenomen onder het Turkse tv-publiek. Dit komt onder meer door de populariteit van de tv-serie “Payitaht Abdülhamit” op de staatszender TRT.

“Het is van groot belang dat er een consensus bestaat tussen de Turkse Republiek en het Ottomaanse Rijk. Ik denk dat deze consensus gisteren officieel werd bereikt,” zei Çavuşoğlu.

President Recep Tayyip Erdoğan beschreef de Turkse Republiek zaterdag als een voortzetting van het Ottomaanse Rijk. “De Turkse Republiek is net als onze vorige staten die een voortzetting waren van elkaar, ook een voortzetting van het Ottomaanse rijk,” zei de president op de herdenkingsceremonie.

https://www.dejongeturken.com/turkse-republiek-is-voorzetting-ottomanen-zegt-erdogan/

Çavuşoğlu benadrukte dat het Turkse volk trots is op het Ottomaanse Rijk. “We hebben van onze ouders en grootouders geleerd om de Ottomanen te eren. Denk niet dat het Turkse volk een negatief beeld heeft van de Ottomaanse dynastie. Vanaf nu zullen we doen wat nodig is om het pad te kunnen bewandelen dat onze voorouders hebben geopend,” aldus de minister.