Foto: Mike Pompeo

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had op 16 november een ontmoeting met Frans president Emmanuel Macron. Hij besprak daar zijn wens dat de EU met de VS samen werkt in het Midden-Oosten.

Hij wil Europese hulp om Turkije te stoppen. “Emmanuel Macron is het met mij eens dat de Turkse acties, die al maanden gaande zijn, zeer agressief zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld over de Turkse steun aan Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach, de militaire activiteit in Libië en de acties in de Oostelijke Middellandse Zee”, vertelde Pompeo aan de Franse krant Le Figaro.

“Daarom moeten wij samen president Recep Tayyip Erdoğan overtuigen dat zijn daden niet in het belang zijn van zijn volk.” Pompeo maakt zich zorgen over de toegenomen Turkse militaire activiteit.

Hij sprak zich niet uit over de vraag of Turkije al dan niet de NAVO moet verlaten. De VS hebben troepen in Turkije, op de luchtmachtbasis in Incirlik.

Foto: Mike Pompeo en zijn vrouw Susan met de Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk Jamie McCourt, luchthaven Paris Le Bourget, 14 november 2020.

De NAVO werd in 1949 opgericht om de West-Europese landen te beschermen tegen de invloed van de Sovjetunie. De VS zijn de sterkste partner in het bondgenootschap. Nu heeft de alliantie vooral het doel om de vrije wereld politiek en militair te beschermen tegen terreur, maar ook tegen landen als Rusland.

NAVO

Turkije sloot zich in 1952 aan bij de 29 Europese en Noord-Amerikaanse landen die de alliantie vormden. Hiermee hoopte het land er politiek, militair en economisch op vooruit te gaan.

Bovendien beschouwt Ankara de alliantie van groot belang voor de veiligheid in de Europese en de Atlantische regio. De waarde van Turkije ligt er in dat de NAVO sindsdien toegang heeft tot de Turkse zeestraten, en daarmee tot het Oosten.

Onlangs ontstonden er spanningen tussen Turkije en de andere NAVO-landen. Turkije vindt dat de NAVO onvoldoende aandacht heeft voor de Turkse veiligheid en zich niet als een volwaardige alliantie gedraagt.

Het probleem zou vooral liggen bij de houding tegenover de YPG/PKK en de beweging van Fetullah Gülen. Recent kwamen daar ook het conflict met Griekenland over gaswinning in de Oostelijke Middellandse Zee, en de Turkse aankoop van het Russische S-400-raketsysteem bij. Toch spreekt Turkije herhaaldelijk haar loyaliteit uit, ondanks alle meningsverschillen.

K.L.

(Bron: Sabah)