Turks wetenschapper leidt NASA-onderzoek naar buitenaards leven

Betül Kaçar is een wetenschapper van Turkse herkomst. Ze leidt een team van onderzoekers aan de universiteit van Arizona, en nu werd ze door de NASA aangeduid als leider van een recent opgericht interdisciplinair onderzoeksteam naar buitenaards leven.

“Ik zal de komende 5 jaar een team leiden waaraan 12 onderzoeksgroepen deelnemen. Onze taak is onderzoek te verrichten naar de oorsprong en de evolutie van leven, en de spreiding van leven in het universum”, tweette Kaçar op 9 november.

“Alleen jij kan je dromen begrenzen. Werk hard, zet door en verzet je tegen beperkende invloeden”, luidde een andere tweet.

Concreet zal het team de oorsprong en de vroege evolutie van het leven onderzoeken, de manieren waarop leven zich aan verschillende milieus kan aanpassen, en de mogelijkheden die er zijn dat er ergens anders in het heelal leven kan ontstaan.

Kaçar is de jongste die ooit een dergelijke positie aangeboden kreeg. Bovendien krijgt het team 12 miljoen dollar voor laboratoriumonderzoek en veldwerk.

Doctoraat

Kaçar komt uit Giresun aan de Zwarte Zee. Op haar 20ste verhuisde ze naar de VS. Daar behaalde ze haar doctoraat aan de Emory-universiteit in Georgia.

Van 2012 tot 2017 werkte ze als evolutionair bioloog aan Harvard, waarna ze overstapte naar de universiteit van Arizona. Ze werkt voor het departementen celbiologie en astronomie, en op het planetair laboratorium.

K.L.

(Bron: Hürriyet)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Betul Kacar (@betul.kacar.astro)