De belangrijkste oppositiekandidaat in de opkomende Turkse presidentiële verkiezingen heeft beloofd om de belangrijke militaire basis in Incirlik te sluiten voor de Verenigde Staten als de Verenigde Staten de leider van de gulenistische terreurgroep (FETO) niet wil uitleveren.

De Turkse regering heeft Washington meerdere keren gevraagd om Fetullah Gulen uit te leveren. Gulen, die in Pennsylvania woont, wordt beschuldigd van het organiseren van de coup van 15 juli 2016 om de Turkse president Erdogan omver te werpen. Washington is dusver niet ingegaan op het verzoek en meent dat het een kwestie voor het gerecht is.

Washington moet “Fetullah Gulen vanuit de Verenigde Staten uitleveren”, vertelde Muharrem Ince, presidentskandidaat voor de oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij), aan het Turkse Fox TV in een interview.

“Als jullie (de VS) hem niet teruggeven, zullen wij Incirlik sluiten en de Amerikaanse soldaten op 24 december naar huis sturen zodat ze Kerstmis kunnen vieren met hun families,” zei hij. De Verenigde Staten hebben een belangrijke aanwezigheid in Incirlik, een Turkse militaire luchthaven gelegen in de zuidelijke provincie Adana. De militaire basis speelt een belangrijke rol in de operaties tegen de terreurgroep Daesh.

Opgericht in 1954

De basis werd opgericht in 1954 en was een van de belangrijkste NATO-basissen in Turkije tijdens de Koude Oorlog. De basis huisvest nog steeds tientallen Amerikaanse nucleaire wapens.

Als antwoord op het Amerikaanse wapenembargo na de Turkse militaire interventie in Cyprus in 1974 werd de basis overgedragen aan het Turkse leger door de CHP-geleide coalitie van dat jaar. De VS keerden terug naar de basis in 1978 nadat het embargo werd opgeheven.

Sabah

T.A.