Foto: een Amerikaanse F-15 stijgt op vanop luchtmachtbasis Incirlik, Adana, 15 december 2015.

Volgens de Amerikaanse republikeinse senator Ron Johnson, verantwoordelijk voor de relaties met Europa, overwegen de VS hun strategische luchtmachtbasis in Incirlik over te plaatsen naar 1 van de Griekse eilanden.

Dat vertelde hij op 11 september aan de krant Washington Examiner. “We weten nog niet wat er met Incirlik gaat gebeuren. We hopen op het beste, maar moeten rekening houden met het ergste, aldus Johnson.

De senator benadrukte wel dat de VS hun aanwezigheid in, en de samenwerking met Turkije het liefst zouden behouden, maar dat ze deze beslissing wel zullen maken als het niet anders kan.

“Griekenland zou een goed alternatief zijn, want we hebben al troepen in de baai van Souda op Kreta.” Op 14 september geraakte bekend dat Griekenland en de VS een militaire oefening voorbereiden in West-Thracië, waar een Turkse minderheid woont.

Militaire programma 

Bovendien kondigde Amerikaans Buitenlandminister Mike Pompeo in juli aan dat de VS Grieks-Cyprus bij hun militaire programma voor 2020 wilden betrekken.

Luchtmachtbasis Incirlik ligt op ongeveer 110 kilometer van de Syrische grens, in de Zuidelijke provincie Adana. Ze werd opgericht in 1954 en speelde sindsdien een belangrijke strategische rol.

Foto: Incirlik

Tijdens de Koude Oorlog, de Eerste Golfoorlog (1990-1991) en bij het bestrijden van IS/DAESH, was Incirlik een belangrijke Amerikaanse uitvalsbasis. Ze ligt gunstig genoeg voor operaties in de Arabische wereld, Iran en Rusland.

De Turkse overheid vatte al eerder het plan op de basis te sluiten, tegelijk met het radarstation Kürecik in de Oostelijke provincie Malatya.

President Recep Tayyip Erdoğan zag dit toen als een mogelijke reactie op eventuele Amerikaanse sancties tegen Turkije.

Vanaf 1975 was het Amerikaanse leger er ook 3 jaar niet welkom, en stond de basis alleen open voor de NAVO.

K.L.

(Bron: Sabah)