Macron roept Turkije op om weer “verantwoordelijke dialoog” te starten in tweet in het Turks

Deze week riep Frans president Emmanuel Macron Turkije op om weer een “verantwoordelijke dialoog” op te starten over de kwestie van de oostelijke Middellandse Zee.

“Vanuit Ajaccio sturen we een duidelijke boodschap naar Turkije: neem jullie verantwoordelijkheid en start opnieuw een dialoog op, te goeder trouw en zonder naïviteit.

Ook het Europees parlement doet dezelfde oproep. Het lijkt erop dat de boodschap toch is overgekomen. Doe zo verder,” tweette Macron in het Turks.

Op 18 september nog had Turkije Macron ervan beschuldigd dat hij olie op het vuur gooide en het moeilijker maakte om de problemen op te lossen.

Turks minister van Defensie Hulusi Akar gaf laatst een exclusief interview voor de Britse omroep Channel 4 News. Daarin zegt hij dat de Franse president de rol probeert op te nemen van Napoleon, die al twee eeuwen dood is, maar daar is hij niet sterk genoeg voor.

Macron probeert zich te mengen in de oostelijke Middellandse Zee-kwestie om de aandacht af te leiden van de problemen in Frankrijk zelf, aldus Akar.

Turkije verdedigt haar rechten en belangen. Het land heeft dan ook zo’n 2000 kilometer kustlijn aan de oostelijke Middellandse Zee, benadrukt hij.

Wat betreft het standpunt van de EU, zei Akar dat de unie niet bijdraagt aan een oplossing, maar zelf een deel van het probleem is geworden.

Geen enkele bevoegdheid

De EU heeft geen enkele bevoegdheid om regels te stellen of te veranderen, noch om grenzen te trekken in de oostelijke Middellandse Zee.

De laatste tijd lopen de spanningen hoog op vanwege de energie-exploraties in het gebied.

Griekenland maakt bezwaar tegen de boringen die Turkije uitvoert. Het land probeert de hand te leggen op een deel van de Turkse territoriale wateren, op basis van een aantal kleine eilandjes die het heeft voor de Turkse kust.

Verder is er overleg geweest tussen Turkse en Griekse militaire delegaties op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Zo probeert men naar manieren te zoeken om het risico op een incident te verkleinen, gegeven de escalerende spanningen in het gebied.

Bron: Hürriyet

S.V.R.