Afghaanse vluchtelingen

Turkse oppositieleiders waren woedend over het plan van het Verenigd Koninkrijk om asielcentra voor Afghanen te vestigen in landen als Pakistan en Turkije.

“Bent u de onderaannemer van de Britten om uw zetel te redden, mijnheer Erdoğan?” vroeg İYİ Partijleider Meral Akşener.

De Turkse oppositieleiders hebben president Recep Tayyip Erdoğan op de vingers getikt nadat de Britse minister van Defensie Ben Wallace op 22 augustus had gezegd dat het Verenigd Koninkrijk van plan is om offshore asielcentra voor Afghaanse vluchtelingen op te richten in landen zoals Pakistan en Turkije.

De leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, en de leider van de Goede Partij (İYİ), Meral Akşener, richtten zich via Twitter tot Erdoğan met de vraag of er een deal was gesloten met het Verenigd Koninkrijk over de Afghanen die de Taliban ontvluchtten.

“Mijn vraag aan Erdoğan is: Zijn de landen waarmee u overeenkomsten heeft gesloten in staat om deze dingen te zeggen zonder zelfs maar de Turkse Republiek te raadplegen? Of zijn ze zo brutaal omdat jullie een deal hebben gesloten?” vroeg Kılıçdaroğlu op 22 augustus.

“Welke van de twee is correct? Wees voor één keer eerlijk!” voegde hij eraan toe.

Erdoğan drong er vorige week bij de Europese landen op aan om verantwoordelijkheid te nemen voor migranten uit Afghanistan, en voegde eraan toe dat Turkije niet van plan is om “Europa’s vluchtelingenopslagplaats” te worden temidden van de onrust in het land na de machtsovername door de Taliban.

Kılıçdaroğlu beschuldigt Erdoğan ervan deals te sluiten met het buitenland, voornamelijk de VS, om te voorkomen dat Afghanen Europa bereiken en hen in plaats daarvan in Turkije te houden. De belangrijkste oppositieleider heeft er bij de president op aangedrongen de voorwaarden van de afspraken bekend te maken.

“Erdoğan, ik vraag je: Hoe kunnen vluchtelingen die 2400 kilometer van ons verwijderd zijn ons bedreigen? U zei dat uw regering de grenzen controleert? Is dat niet waar? We weten dat u het niet opzettelijk controleert,” zei de CHP-voorzitter op 16 augustus.

“U geeft toe dat u de grenzen niet kunt beschermen en dat u uw belofte aan [de Amerikaanse president Joe] Biden houdt,” voegde Kılıçdaroğlu eraan toe, voordat hij verder ging met de vraag of het buitenland Erdoğan bedreigt met zijn persoonlijke rijkdom.

De Verenigde Staten ontkenden vorige week Kılıçdaroğlu’s beweringen over een vluchtelingendeal tussen Erdoğan en Biden.

Kılıçdaroğlu heeft op 22 augustus ook het Verenigd Koninkrijk bekritiseerd voor het achterlaten van Afghanen om te sterven.

“Het is onmenselijk om Afghanen die u gediend hebben in de steek te laten en te laten sterven. U kunt er zeker van zijn dat onze mensen niet de last zullen dragen van uw onverantwoordelijkheid. Je kunt niemand naar onze bodem brengen op hun manier!” zei hij.

Akşener, ondertussen, vroeg Erdoğan of hij beloften deed aan de Britten om politiek gewin te behalen.

“Bent u de onderaannemer van de Britten om uw zetel te redden, meneer Erdoğan?” vroeg Akşener, een rechtse politicus, op 22 augustus.

Strenger grensbeleid

Akşener herhaalde vorige week haar oproep om een strenger grensbeleid te voeren en zei dat de nieuwe toestroom moet worden voorkomen.

“Er is geen dommer beleid dan het openstellen van de grenzen”, zei ze op 16 aug. waarbij ze opmerkte dat Turkije al meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen huisvest.

‘Er is geen officieel verzoek overgebracht’

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf op 22 aug. een verklaring uit om de reactie van de V.K. op het verzet te weerleggen.

“De berichten in de Britse pers dat er plannen zijn om een asielverwerkingscentrum voor Afghaanse asielzoekers in Turkije te vestigen, weerspiegelen niet de waarheid”, aldus het ministerie.

“Tot op heden hebben wij van geen enkel land een officieel verzoek ontvangen. Mocht een dergelijk verzoek er zijn, dan zouden wij het hoe dan ook niet inwilligen”, voegde het ministerie eraan toe.

Bron: Turkse media