Een afgevaardigde van de regerende AKP is onder vuur komen te liggen omdat zij een politieagent respectloos heeft bejegend tijdens een verkeerscontrole waarbij zij de agent heeft horen beledigen.

De agenten werden geschorst kort nadat het AKP-lid hen lastigviel en naar hun namen vroeg.

De regerende afgevaardigde van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), Zeynep Gül Yılmaz, kwam onder vuur te liggen nadat beelden waren opgedoken waarop te zien is hoe zij politieagenten tijdens een verkeerscontrole lastigvalt.

Yılmaz vraagt tijdens de verkeerscontrole aan een politieagent zijn naam. De agent vertelt de wethoudster dat haar voertuig was aangegeven bij de politie en dat het niet geregistreerd stond als voertuig van een afgevaardigde.

Yılmaz beledigde de agent, noemde hem een eikel en zei dat ze zich niet met deze onzin hoefde bezig te houden, verwijzend naar de reguliere controle.

“Ze heeft twee van onze agenten laten schorsen aan de vooravond van een feestdag!”, schreef Ali Mahir Başarır, afgevaardigde van de Republikeinse Volkspartij (CHP), over de beelden die op 18 juli zijn gemaakt.

Het Turkse woord voor “klootzak” (#serefsiz) werd een trending topic op Twitter naast de zin “Ik sta achter mijn politie,” (#PolisiminYanindayim) toen het publiek zijn steun betuigde aan de rechtshandhaving in het licht van de pesterijen van de afgevaardigde.

De AKP afgevaardigde verzuimde onmiddellijk na de reacties zijn verontschuldigingen aan te bieden en zei in plaats daarvan dat ze het slachtoffer was geworden van de agenten die haar een half uur lieten wachten op een onwettige manier ondanks het tonen van haar ID-kaart.

“Ik ben verdrietig… Ik wou dat de publieke opinie niet in beslag was genomen door zo’n kwestie,” zei Yılmaz.

“Ik laat het aan onze roemrijke natie over.”

Het protest tegen haar gedrag groeide, waarbij zelfs in de gelederen van haar eigen partij de afkeuring toenam, waarbij voormalig AKP-afgevaardigde Şamil Tayyar er bij haar op aandrong haar excuses aan te bieden.

De politieagenten hadden geen goede bedoelingen, wat duidelijk bleek uit het feit dat ze haar een half uur lieten wachten en de interactie opnamen, zei Tayyar.

“Dit rechtvaardigt echter niet de beledigingen van de hulpsheriff zoals ‘niet mekkeren, je spuug komt in de auto, klootzak,'” voegde Tayyar eraan toe.

“Dit gedrag past niet bij een deugdzaam AKP-lid, ze moet haar excuses aanbieden.”

 

In een uitzending op YouTube van journalist Cüneyt Özdemir, beweerde de afgevaardigde dat ze haar zwaailicht had terwijl ze naar huis ging omdat haar kind ziek was geweest.

De afgevaardigde bleef erbij dat het optreden van de politie onrechtmatig was, waarbij ze het feit dat de agenten het incident hebben opgenomen als bewijs van hun wangedrag aanvoerde.

“Het spijt me. Ik had die woorden niet mogen zeggen, zelfs niet als ik daar een hele dag had moeten wachten. Ik verontschuldig me tegenover ons publiek voor het uitspreken van die woorden,” zei Yılmaz in de uitzending op YouTube.

Yılmaz hield ook vol dat zij geen aandeel had in de schorsing van de agenten, en zei dat het de oversten van de politie waren die de straf passend vonden.

Het bureau van de gouverneur van Mersin gaf ook een verklaring uit waarin stond dat het gedrag van de agenten fout was en dat er een onderzoek was ingesteld naar de politieagenten.

Bron: Turkse media