Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid gebaart tijdens een persconferentie in Kabul op 24 augustus 2021 na de verbluffende machtsovername van Afghanistan door de Taliban

De woordvoerder van de Taliban heeft dinsdag tijdens een persconferentie de Turkse plannen om soldaten te stationeren op de internationale luchthaven van Kabul afgewezen en gezegd dat Afghanistan de Turkse troepen niet nodig heeft.

“We willen goede betrekkingen met Turkije, maar we willen hun soldaten niet in Afghanistan,” zei Zabihullah Mujahid volgens lokale media.

“Er is geen behoefte aan Turkse troepen in Afghanistan, we zijn meer dan in staat om zelf het vliegveld van Kabul te beveiligen.”

Turkije bewaakt al een paar jaar het militaire deel van de luchthaven tegen aanvallen van buitenaf. Ankara was eerder deze zomer dicht bij een overeenkomst met de VS om de missie voort te zetten, maar een grootscheepse overname van het land door de Taliban veranderde de omstandigheden drastisch.

Turkse ambtenaren hebben gezocht naar mogelijkheden om hun aanwezigheid in het land te handhaven door met de Taliban te onderhandelen in een poging de Turkse commerciële en politieke belangen te beschermen.

Een Turkse ambtenaar vertelde de media dat het nog te vroeg was om commentaar te geven op de verklaringen van de Taliban.

Het overheersende gevoel in Ankara is dat een ontmoeting op hoog niveau tussen Turkse en Taliban-functionarissen de partijen zou verzoenen, zoals de ontmoeting van president Recep Tayyip Erdogan met Mullah Abdul Ghani Baradar, een van de medeoprichters van de Taliban, die het politieke bureau leidt.

Erdogan verklaarde vorige week publiekelijk dat Turkije graag aan de macht wil blijven via een deal met de Taliban of de overgangsregering, hetgeen volgens hem “de positie van de Taliban zou kunnen versterken” in de internationale arena.

Het Turkse publiek blijft echter huiverig voor dergelijke missies: bijna tweederde van de ondervraagden in een recente enquête was tegen het stationeren van Turkse troepen in Afghanistan.

Bron: Hürriyet