Het Witte Huis liet op 15 augustus weten dat de Amerikaanse importheffingen op Turks aluminium en staal “een kwestie van nationale veiligheid” zijn.

Woordvoerster Sarah Sanders zei op een persconferentie dat de importheffingen niet zullen worden ingetrokken, zelfs als dominee Andrew Brunson zou worden vrijgelaten. Brunson zit in Turkije in de cel op verdenking van terrorisme. “De heffingen die werden ingesteld op Turks staal zullen niet worden ingetrokken als Brunson wordt vrijgelaten. Ze zijn een kwestie van nationale veiligheid,” zo zei ze.

De VS zal wel overwegen om die sancties op te heffen die tegen Turkije werden uitgevaardigd, en die “betrekking hebben op dominee Brunson en op anderen”, als de eerdergenoemde personen worden vrijgelaten, aldus Sanders.

Turbulente periode

Turkije en de VS gaan momenteel door een turbulente periode als gevolg van de sancties die Washington heeft uitgevaardigd tegen twee Turkse ministers. De sancties zijn er gekomen omdat Turkije de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die wordt beschuldigd van terrorisme, niet wil vrijlaten.

Importheffingen op Turks aluminium en staal

Vorige vrijdag gooide president Donald Trump nog olie op het vuur door de importheffingen op Turks aluminium en staal te verdubbelen. Dit was een reactie op de stijgende belasting die Turkije heft op de import van Amerikaanse producten.

Sanders zei: “De importheffingen van Turkije zijn zeker te betreuren en een stap in de verkeerde richting.”

“De heffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op Turkse producten zijn in het belang van de nationale veiligheid; de Turkse heffingen zijn een vergelding,” voegde Sanders eraan toe.

Presidentieel decreet

Woensdag werd in Turkije een nieuw presidentieel decreet gepubliceerd in het staatsblad. Daarin wordt de verhoging vastgelegd van de Turkse importheffingen op verschillende Amerikaanse producten, waaronder alcohol, tabak en auto’s.

Bron: Hürriyet

S.V.R.