ISTANBUL - Turken komen samen aan het Taksim-plein om te manifesteren tegen de leider van FETÖ, Fethullah Gülen.

Turkije is momenteel bezig een economische poging tot staatsgreep af te wenden. Dat verklaarde althans een presidentiële gezant, daarbij verwijzend naar de aanhoudende onenigheid met de Verenigde Staten.

“Met behulp van de scherpzinnigheid van onze natie en het leiderschap van onze president wenden we deze economische poging tot staatsgreep af. Deze gekoesterde natie zal zowel zijn voor- als zijn tegenstanders in dit proces blijven herinneren,” schreef presidentieel communicatieverantwoordelijke Fahrettin Altun in een tweet op 16 augustus.

De bilaterale relatie tussen Turkije en de VS staat op een historisch laag peil, door de aanhoudende weigering van Turkije om de Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrij te laten. Begin augustus greep president Donald Trump deze aangelegenheid aan om politieke en economische sancties uit te vaardigen tegen Ankara.

Vergelding voor deze sancties

Momenteel is Turkije bezig aan een nieuwe diplomatieke aanval als vergelding voor deze sancties. President Recep Tayyip Erdoğan zoekt namelijk steun bij een aantal prominente Europese landen en Golfstaten, nu de koers van de Turkse lira pijlsnel daalt ten opzichte van de dollar.

Verantwoordelijk gesteld voor de poging tot staatsgreep

Een andere bron van frustratie voor Turkije is de Amerikaanse inertie inzake de uitlevering van Fethullah Gülen, verklaarde Turkijes minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu op 15 augustus. Gülen, de leider van de Fethullahistische Terroristische Organisatie (FETÖ) wordt door Ankara verantwoordelijk gesteld voor de poging tot staatsgreep in juli 2016.

Hürriyet

S.V.R.