Het portret van de Ottomaanse sultan Suleiman I bij Sotheby's, Londen, U.K., 31 maart 2021. (AA-Foto)

Een maand geleden werd een 16e-eeuws portret van de Ottomaanse sultan Suleiman I, ook bekend als Suleiman de Magnifieke, te koop aangeboden bij het veilinghuis Sotheby’s in Londen en verkocht voor 438.500 pond (603.821 dollar).

De anonieme koper van het portret heeft het werk gedoneerd aan de Istanbul Metropolitan Municipality (IBB).

De burgemeester van IBB, Ekrem İmamoğlu, kondigde de schenking aan op sociale media. Op zijn Twitter post zei de burgemeester:

“Het keert terug naar huis! Het portret van Suleiman de Magnifieke, dat in maart voor een recordprijs werd verkocht op een veiling in het Verenigd Koninkrijk, werd door de koper aan IBB geschonken. De schenking van zo’n kostbaar werk aan Istanbul en het vertrouwen in IBB maakt ons trots. Gefeliciteerd Istanbul!”

De veiling van maart werd gehouden precies twee jaar nadat Sotheby’s een reeks historische kunstwerken had geveild die verband hielden met het Ottomaanse Rijk, waaronder een ander portret van Sultan Suleiman de Magnifieke, dat beschouwd wordt als het werk van een van de volgelingen van de bekende Italiaanse schilder Gentile Bellini.

Op het portret dat op deze veiling wordt verkocht, staat sultan Suleiman I afgebeeld, naar verluidt op 43-jarige leeftijd, ook al is de leeftijd van de sultan er niet op gegraveerd, aldus Sotheby’s.

Het schilderij vertoont gelijkenis met twee andere 16e eeuwse voorbeelden, die beide rechtstreeks werden gekopieerd van een schilderij dat eigendom was van Paolo Giovio, een 16e eeuwse Italiaanse humanist en historicus die een verzameling van meer dan 400 portretten bezat.

De veiling van het portret van Sultan Suleiman I maakte deel uit van een groter programma dat door Sotheby’s werd aangeprezen als de “Arts of the Islamic World & India including Fine Rugs and Carpets”.

Verwacht werd dat het portret een prijs zou opbrengen tussen 80.000 en 120.000 pond.

Bron: Sabah