Toeristische faciliteiten in de zuidwestelijke Turkse badplaats Muğla, die alle voorbereidingen in het kader van de nieuwe COVID-19 maatregelen hebben voltooid, zijn begonnen met het ontvangen van de eerste groepen Oekraïense toeristen.

De eerste groep toeristen uit Oekraïne, een totaal van 350 vakantiegangers, landde in Muğla op 28 april. De groep zal ongeveer twee weken doorbrengen in de toeristische trekpleisters Fethiye en Marmaris.

In de regio werden allerlei maatregelen genomen tegen de verspreiding van COVID-19 en er werd voor gezorgd dat er geen compromissen zullen worden gesloten in de voorzieningen.

Bezoekers in de hotels en op de stranden met een blauwe vlag mogen de zee en het zwembad in en zich op de ligweiden bewegen volgens de regels van de sociale distantie.

Oekraïense toeristen komen aan op de luchthaven van Dalaman, Muğla, in het zuidwesten van Turkije, 30 april 2021. (AA-foto)

“Ik heb vooral bewondering voor Marmaris. Ik breng mijn vakantie door in Muğla en ik hou ervan,” vertelde Tatyana Skrayvien, een van de toeristen, aan Anadolu Agency (AA) terwijl ze de maatregelen prees die genomen waren tegen COVID-19. “We voelen ons hier veilig.”

Natali Suveyt, een andere Oekraïense toeriste, zei dat ze Muğla kozen voor een aangename vakantie. “Dit is mijn zevende bezoek aan Turkije. Het is een van de leidende landen in de strijd tegen het coronavirus.”

Dimitri Movcan is voor de eerste keer met zijn gezin naar Muğla gekomen. “Muğla is een ideale plek voor vakantie … Ik ben enthousiast.”

Cengiz Tuğrul Ayaz, de directeur-generaal van YDA Dalaman Airport, een internationale luchthaven en een van de drie die het zuidwesten van Turkije bedienen, zei dat de meeste toeristen die de stad elk jaar bezoeken afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Oekraïne.

“We verwachten 8.500 Oekraïense toeristen in de regio tot 17 mei,” zei hij.

Ongeveer 160.000 Oekraïense passagiers worden verwacht in Dalaman aan te komen tijdens het vakantieseizoen volgens de boekingen, voegde hij eraan toe.

Turkije was ook in 2020 de nummer 1 keuze voor Oekraïense toeristen, dankzij de sanitaire vakantiemogelijkheden tijdens het coronavirus, zo bleek eerder uit nieuwe gegevens.

Volgens een rapport van de Mediterranean Tourististic Hoteliers Association (AKTOB) reisden 750.000 Oekraïners vorig jaar als toerist naar het buitenland, waarvan 560.000 de voorkeur gaven aan Turkije.

Bijna al deze toeristen kozen voor de Turkse mediterrane badplaats Antalya, dankzij de invoering van het “Safe Tourism Certification Program” medio 2020.

Het programma – gecoördineerd door het ministerie van Cultuur en Toerisme samen met verschillende andere verwante ministeries, waaronder het ministerie van Volksgezondheid – bevatte een reeks maatregelen voor verschillende sectoren, waaronder hotels en vervoer, die bedoeld waren om de gezondheid van vakantiegangers en werknemers in de faciliteiten te beschermen.

Het land is nu van plan om de vaccinatie van alle werknemers in de toeristische sector voor eind mei te voltooien, volgens eerdere verklaringen van ambtenaren.

De uitrol van COVID-19 vaccinaties voor werknemers in de toeristische sector in verschillende faciliteiten, waaronder hotels en restaurants, evenals reisbureaus, is eerder deze maand begonnen.

Werknemers in de luchtvaartindustrie, waaronder piloten en cabinepersoneel, zijn ook begonnen met het krijgen van hun vaccinaties.

Bron: Sabah