Fatma Uruk

De Turkse freediver Fatma Uruk verklaarde op 3 oktober dat zij psychisch geweld ondervond tijdens een regeringskamp voor nationale atleten.

Uruk luisterde gesprekken af van de voorzitter van de Turkse onderwatersportfederatie waarin hij anderen opdroeg een foto van Uruk met een biertje naar de pers en naar haar club te sturen.

Freediver in de Turkse nationale ploeg, Fatma Uruk zei op 3 oktober dat ze het slachtoffer was van psychologisch geweld en discriminatie in het kamp voor nationale atleten.

“Ik ben het slachtoffer van psychologisch geweld en discriminatie door de [Turkse Onderwatersport] federatie. Ik had gevraagd om niet naar het kamp te gaan vanwege mijn eerdere ervaringen van dit soort, maar ze accepteerden het niet. Nu mag ik niet vertrekken,” schreef Uruk in een tweet op 3 oktober.

Uruk deelde de tweet om een verslag te maken van de ontberingen die ze heeft doorstaan, zei ze, eraan toevoegend dat ze niet eens “de woorden kon vinden” om haar situatie te beschrijven omdat ze zo overstuur was.

“Ik ben lichamelijk en geestelijk helemaal kapot. Ik ga proberen om mijn rechten terug te krijgen in de mate dat ik [de schendingen,] kan bewijzen,” zei Uruk.

De atlete brak in november 2020 op het schiereiland Yucatán drie wereldrecords in drie dagen en werd achtereenvolgens gevraagd of ze niet bang was om in het buitenland te blijven.

“Laat me je nu een eerlijk antwoord geven. Die omstandigheden waren beter dan wat ik hier meemaak”, zei Uruk over het Turkse regeringskamp voor nationale atleten. “Ja ik schaam me terwijl ik deze tweet, maar ik schrijf ze toch.”

Uruks aanvankelijke planning voor de wereldrecordpogingen in Zuid-Amerika was in 2020 uitgesteld, omdat ze kort voor de aanvankelijke data te maken had gehad met seksuele intimidatie.

“Ik werd op 25 juli door een man aangevallen en overleefde en kon bijna geen recordpogingen meer uitvoeren”, had Uruk aan journalist Melis Alphan verteld.

“Als ik slaag in mijn laatste poging, zal ik mijn record opdragen aan alle vrouwen die werden lastiggevallen door een man maar zich niet konden uitspreken.”

Uruk werd gebeld voor een ontmoeting met het hoofd van de federatie kort nadat ze op 3 oktober tweette over het geweld dat ze onderging, zei ze, eraan toevoegend dat er geen geplande ontmoeting was geweest.

Vervolgens vertelde ze over gesprekken tussen het hoofd van de federatie en andere atleten die ze op haar balkon had gezien kort nadat ze had geweigerd om de voorzitter te ontmoeten.

“Ze waren dingen aan het verzamelen die ze tegen mij konden gebruiken. ‘Er is een foto van haar met een biertje, stuur die naar de pers en naar haar club,’ zei [het federatiehoofd], en lachte hardop met de andere atleten,’ zei Uruk.

De atlete zei dat ze niets had gedaan om een dergelijke behandeling te verdienen en dat ze er niet langer het zwijgen toe zou doen.

Bron: Hürriyet