Hans Kluge: Turkije geeft goede voorbeeld in strijd tegen COVID-19

Op 9 juli was Hans Kluge, directeur van de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Ankara. Daar hield hij een persconferentie met minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca.

“Wij werken al 60 jaar samen met Turkije. Dit land is een goed voorbeeld van hoe landen een epidemie kunnen aanpakken, in het bijzonder nu die van COVID-19”, stelde Kluge.

“Tijdens deze crisis heeft Turkije sterk politiek leiderschap getoond. Turkije is sneller in actie gekomen dan veel Europese landen die eerder met COVID-19 te maken kregen. Bovendien was de aanpak ook anders. Ik heb de EU geadviseerd om haar grenzen met Turkije open te zetten.

Foto: Hans Kluge houdt een persconferentie met Fahrettin Koca, Ankara, 9 juli 2020.

Als het gaat over sociale afstand, mondmaskers en hygiëne, is er geen enkel Europees land dat beter doet dan Turkije. Dit getuigt van voorbeeldige discipline.

Terwijl de crisis in enkele Europese landen uitgroeide tot een humanitaire ramp, was dat in Turkije niet het geval. Hier werd de dagelijkse testcapaciteit ook verdubbeld. Deze crisis heeft de mogelijkheid geschapen voor Turkse burgers om karakter te tonen. Ook vluchtelingen werden geholpen.

Bovendien bleek Turkije ook heel solidair door medisch materiaal uit te voeren naar minstens 130 andere landen. Ook in Turkije was er recent een sterke toename van het aantal nieuwe gevallen, maar ondertussen is alles weer onder controle. Vooral in juni was de situatie gunstig.

Dit is het gevolg van contactopsporing en sociale afstand, want niemand is veilig zolang iedereen niet veilig is. Om het sterftecijfer als gevolg van COVID-19 laag te houden, in het bijzonder bij ouderen, moeten we de nodige voorzorgen blijven nemen, ook als het nieuwe griepseizoen komt.”

Minister Koca liet dan weer weten dat de WHO een kantoor zal openen in Istanboel.

“Vanuit dit nieuwe kantoor zal de WHO effectiever kunnen reageren op gezondheidscrises in Turkije en Europa.”

K.L.

(Bron: Sabah)