Elon Musk's Starlink satellieten gespot boven de Turkse lucht

Minister Mustafa Varank van Technologie en Infrastructuur heeft op 7 mei verduidelijkt dat de mysterieuze lichtbundels die op 6 mei boven de Turkse hemel te zien waren, de zonnepaneelverblinding waren van Starlink-satellieten die Elon Musk’s SpaceX in een baan om de aarde heeft gebracht.

Burgers in Turkije waren op 6 mei verbaasd over verschillende lichtbundels die zichtbaar waren boven de Turkse hemel.

Gebruikers van sociale media grepen naar Twitter met betrekking tot dit fenomeen en deelden de beelden van wat zij aanvankelijk dachten dat vliegende objecten waren.

Mustafa Varank, minister van Technologie en Infrastructuur, gaf op 7 mei opheldering over de situatie en zei dat de lichtbundels de schittering waren van de zonnepanelen van de Starlink-satellieten die de Amerikaanse ondernemer Elon Musk’s SpaceX op 4 mei in een baan om de aarde heeft gebracht.

De Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije (TÜBİTAK) bracht ook een verklaring uit waarin stond: “Lichtgloed afkomstig van de zonnepanelen van deze satellieten kan soms vanaf de aarde worden bekeken.”

De Starlink-satellieten zijn gelanceerd ter ere van Star Wars Day en maken deel uit van SpaceX’s satellietinternetdienst die naar verluidt probeert snel, betrouwbaar internet te bieden aan bevolkingsgroepen met weinig of geen connectiviteit.

Een SpaceX Falcon 9 raket lanceerde een volledige stack van 60 Starlink internet satellieten in een baan om de aarde op 4 mei.

Op verschillende plaatsen in Turkije werden lichtbundels waargenomen, waarvan men dacht dat het de Starlink-satellieten waren die de wereldberoemde ondernemer Elon Musk in de ruimte lanceerde, en die boven de Turkse hemel zweefden.

Veel burgers die in het westen van Turkije wonen, hebben laat op 6 mei opgemerkt dat er een groep ongeïdentificeerde objecten in de lucht werd gezien.

Terwijl sommigen van hen hun familieleden belden en er bij hen op aandrongen naar de hemel te kijken om de objecten te zien, namen sommigen hun toevlucht tot Twitter en deelden de beelden van de vliegende objecten die niet op het eerste gezicht kunnen worden geïdentificeerd.

Het bleek dat 60 Starlink satellieten, gelanceerd door Elon Musk’s SpaceX firma op 4 mei, in een lijn zijn verschenen die de nachtelijke hemel doorkruist.

SpaceX heeft tot nu toe meer dan 360 satellieten de ruimte ingestuurd voor een gepland netwerk van 12.000 satellieten, met als doel de wereldwijde internetdekking te verbeteren.

Sterrenkijkers hebben apps en websites gebruikt om te controleren wanneer ze het schouwspel kunnen zien.

Het spektakel van satellieten die boven Turkije passeren in wat lijkt op een lichtketting, zal volgens deze apps en websites de rest van de week te zien zijn.

Bron: Hürriyet