Elon Musk en AKP-leider Erdogan

Turkse historici hebben uitgehaald naar ’s werelds rijkste man Elon Musk voor zijn “1453 Constantinopel” tweet, waarin hij laat doorschemeren dat Istanbul werd veroverd, niet met een militaire overwinning, maar als gevolg van een open poort vergeten door Byzantijnse soldaten.

Volgens historische verslagen, nam de Ottomaanse sultan Mehmed II, Istanbul, toen Constantinopel, in op 29 mei 1453, na een 53 dagen durende belegering die begon op 6 april 1453.

“De open poort theorie werd geschreven door [20e eeuwse Oostenrijkse schrijver, journalist] Stefan Zweig. Hij kende de Europese geschiedenis goed, maar weet niet veel van de Turkse geschiedenis,” zei de prominente Turkse historicus İlber Ortaylı.

Op 17 juni plaatste Musk een tweet waarin een Byzantijnse koning zich afvraagt: “Heb ik de poort op slot gedaan?”

Veel gebruikers van sociale media merkten op over de timing van de tweet toen de spanningen tussen Türkiye en Griekenland een hoogtepunt bereikten. Sommigen vonden dat Musk de val van Constantinopel bagatelliseerde, anderen waarschuwden Griekenland om “de poorten dicht te houden tegen Turken”.

“Istanbul werd veroverd na enorme militaire voorbereidingen. Het was niet zo gemakkelijk,” merkte Ortaylı op.

“Musk kan verwijzen naar [Zweig’s] theorie, maar [het lijkt erop] dat hij de details niet kent,” voegde hij eraan toe.

Erhan Afyoncu was een andere historicus die boos werd op Musk.

“De geruchten over ‘open poort’ hebben niets te maken met de werkelijkheid. Het werd verspreid om te bekomen van de schok van de verovering en om de val van de stad voor de Turken te onderschatten,” drukte hij uit.

Necmettin Alkan, een Ottomaanse historicus, verklaarde dat de verovering “niet zoiets simpels was als de toegang van 50 janitsaren door een open poort.”

Op de vraag wat het motief van Musk was, voegde hij eraan toe: “Met deze tweet zegt hij tegen de Grieken: ‘Kijk uit. Turken kunnen weer naar buiten komen.’ Of misschien bedoelde hij: ‘Houd je poorten [nu] dicht om [morgen] geen excuus te veinzen.'”

Byzantium-historicus Ebru Altan is een andere deskundige die denkt dat Musk de Grieken voor de gek houdt.

“Die ‘open poort’ zou ‘Kerkoporta’ zijn, die zich nu bevindt tussen [de oude stadswijken van Istanbul] Eğrikapı en Edirnekapı. Sommigen houden deze mythe in leven om de verovering te bagatelliseren.”

Bron: Hürriyet