Kardelen Güder, een student aan de Kadir Has Universiteit, deelde een foto van Atatürk zittend op de Kaaba.

Kardelen Güder, studente aan de Kadir Has Universiteit, en haar vrienden deelden een foto waarop Atatürk op de Kaäba zit. Dat schrijft de Turkse krant en son haber.

De foto lokte felle reacties uit op de sociale media, vooral uit de Turks-conservatieve hoek. Het openbaar ministerie, dat na de klachten in actie is gekomen, heeft ambtshalve een onderzoek tegen de student ingesteld.

Kardelen Güder, studente aan de Kadir Has-universiteit, en haar vrienden deelden een foto op sociale media waarin zij de spot dreven met de Kaäba.

De post van Güder, waarin zij schreef “Mijn lieve familie, ik ben blij dat jullie bestaan”, bevatte een afbeelding van Mustafa Kemal Atatürk zittend op de Kaäba, die door moslims als heilig wordt beschouwd.

Kardelen Güder sloot haar social media-account op Instagram na heftige reacties.

Onderzoek

De hoofdofficier van justitie van Istanbul heeft een officieel onderzoek geopend tegen de verdachte die een afbeelding van Mustafa Kemal Atatürk op de Kaaba heeft geplaatst.

Het openbaar ministerie heeft ambtshalve een onderzoek tegen de verdachte ingesteld wegens “overtreding van wet nr. 5816 inzake misdaden tegen Atatürk” en “het aanzetten of beledigen van het publiek tot haat en vijandigheid”.

Het openbaar ministerie heeft de provinciale veiligheidsdienst van Istanbul opgedragen de verdachte te identificeren en aan te houden.

Bron: ensonhaber