De mijnenlegger Nusret, die het lot van de oorlog veranderde met de mijnen die tijdens de Dardanellencampagne in de zeestraat werden gelegd, neemt zijn bezoekers mee op een historische reis in het Tarsus-district van de zuidelijke provincie Mersin, waar het sinds 2003 wordt tentoongesteld.

Na vele jaren in dienst te zijn geweest van de marine, begon het schip in 1962 droge bulk te vervoeren onder de naam “Kapitein Nusret”.

In 1999 werd het schip op initiatief van een groep vrijwilligers aan land gebracht en door de gemeente Tarsus gerestaureerd.

Na een vier jaar durende restauratie werd Nusret in 2003 tentoongesteld in het “Cultuurpark van de Overwinning in Çanakkale” in Tarsus.

Tegenwoordig neemt het schip zijn bezoekers mee op een reis naar de diepten van de geschiedenis met zijn museum, bijenwas sculpturen en 3-D excursies.

De burgemeester van Tarsus, Haluk Bozdoğan, zei in een interview met het staatsagentschap Anadolu dat mijnenlegger Nusret “een historisch schip is dat heeft aangetoond dat Çanakkale niet kan worden gepasseerd”.

Bozdoğan verklaarde dat ze trots zijn op het feit dat ze Nusret een plek hebben kunnen geven en zei dat het schip belangrijke taken heeft uitgevoerd in de Turkse geschiedenis.

Toerisme aan het district

Hij zei ook dat Nusret heeft bijgedragen aan het toerisme van het district: “Tarsus is een historische plaats. Het is de thuisbasis van ongelooflijke historische artefacten. Onze mijnenlegger Nusret trekt veruit de meeste bezoekers aan. Het wordt bezocht door toeristen die op rondreis naar de stad komen en onze studenten bezoeken het in de lentemaanden.

Elke bezoeker is altijd enorm enthousiast. Het is heel belangrijk dat we deze periode niet vergeten. Nusret heeft de hele wereld beïnvloed, niet alleen het lot van Turkije,” haalde hij aan.

Bozdoğan merkte verder op dat Mustafa Kemal Atatürk, de gesneuvelden en de mijnenlegger “Nusret” in gedachten komen wanneer de “Overwinning van Çanakkale” wordt aangehaald.

Hij benadrukte ook dat de bevolking van Tarsus van groot belang is voor de bescherming van Nusret.

“Nusret heeft eeuwige rust gevonden in Tarsus. Een schip dat zou eindigen als een hoop scheermesjes, werd gekocht en omgebouwd tot een museum. Ik wil dat onze burgers het zien,” aldus de troste burgemeester.

Nusret in een roman

In zijn roman getiteld “Nusret,” beschrijft schrijver Hayati Tek het belang van de Slag bij Çanakkale.

Tek verklaarde dat het schip een van de belangrijke “helden” is in de Turkse geschiedenis:

“Çanakkale is een oorlog van vele helden en Nusret is één van hen. In mijn boek wilde ik onze helden herdenken en hun herinnering levend houden. De lezers van het boek lezen niet alleen het verhaal van Nusret en Çanakkale, maar ze zien de veranderingen die Turkije heeft ondergaan door de ogen van Nusret.”

Mijnenlegger

Foto: Kiel

De Turkse mijnenlegger Nusret werd in 1911 gebouwd in Kiel, Duitsland en vervoegde de Ottomaanse marine in 1913. De mijnen die Nusret op 7 maart 1915 in de Straat van Çanakkale legde, vormden een van de weinige mijlpalen in de wereldgeschiedenis.

Onder commando van kapitein Hakkı Bey legde het schip in de nacht van 7 op 8 maart 26 mijnen in de wateren van de Bosporus, kort voordat vijandelijke schepen binnendrongen.

De Geallieerden verloren drie grote schepen, genaamd Irresistible, Ocean en Bouvet.

De uitdrukking “Çanakkale kan niet gepasseerd worden” belichaamt precies het sentiment, de moed en de heldhaftigheid die leidden tot de overwinning van de Turkse strijdkrachten in de Dardanellencampagne.

Hurriyet

O.A.