Grafstenen op de Seltsjoekse Ahlat Meydan Begraafplaats, Bitlis, Oost-Turkije, 19 maart 2021. (AA-Foto)

De grafstenen op de Seltsjoekse Ahlat Meydan Begraafplaats in de oostelijke provincie Bitlis, tevens de grootste Turks-Islamitische begraafplaats ter wereld op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, zullen binnenkort aan de wereld worden tentoongesteld.

Het project is onderdeel van een nieuw project dat geleid wordt door een team van 10 personen, waaronder restaurateurs en kunsthistorici uit Italië.

Het projectteam zal deelnemen aan opgravingen onder leiding van Recai Karahan, een professor van de Yüzüncü Yıl Universiteit in Van. De historische begraafplaats die zich uitstrekt over een oppervlakte van 210 vierkante meter, telt 8.103 graven.

Fragmenten van monumentale grafstenen die onder de grond begraven liggen in het Ahlat-district van Bitlis, zullen worden opgetrokken.

Daarnaast zullen ook meer dan 100 gebroken grafstenen aan het licht worden gebracht. Deze zullen worden gerestaureerd en ontdaan van korstmossen, waardoor de inscripties terug leesbaar zullen zijn.

In Ahlat en in Italië zullen tentoonstellingen worden gehouden met een inleidende film over de begraafplaats en foto’s van grafstenen, die elk een historisch artefact zijn.

“De korstmossen op de stenen zullen zorgvuldig worden verwijderd om de rijke versieringen op de grafstenen te onthullen,” zei Mikail Ercek, curator van het Ahlat Museum, in een gesprek Anadolu Agency (AA).

“De onthulde decoraties worden met grote zorgvuldigheid behandeld. Het is onmogelijk om deze grafstenen niet te bewonderen,” voegde hij toe.

Ercek zei dat er nog zo’n 200 grafstenen nog overeind staan en dat de motieven op de grafstenen kunnen worden teruggevonden in verschillenden delen van Anatolië.

Nieuwe technieken

Seltsjoekse begraafplaats mikt streeft naar wereldwijde bekendheid

Projectcoördinator Necati Aktekin, zei dat het project tot doel heeft het cultureel erfgoed in het gebied te behouden.

“We willen de verschillende restauratietechnieken die in Italië worden gebruikt aanschouwen en bestuderen. Vervolgens willen we deze combineren met de technieken die momenteel in Ahlat worden gebruikt om zo tot een nieuwe restauratiemethode te komen,” aldus Aktekin.

“Naast het promoten van de Seltsjoekse begraafplaats in het buitenland, willen we ook onze grafstenen restaureren zodat ze waardevoller worden,” aldus Necati.

Sabah

O.A.